Trei întrebări despre parabeni, cu Oana Turcu

1 54138 original jpg jpeg

Oana Turcu este doctor în ştiinţă şi cosmetice. Iată câteva sfaturi pe care ţi le oferă despre evitarea produselor care conţin parabeni!

Ce sunt parabenii şi cum ne pot face ei rău?

Parabenii sunt o clasă de substanţe chimice folosite pentru peste 22.000 de sortimente cosmetice (cremă de faţă şi de corp,şampon,balsam,produse pentru păr,deodorant,farduri,fond de ten,rujuri,parfumuri),în industria farmaceutică,dar şi în cea alimentară. Au circulat e-mail-uri în care se spunea că urme de parabeni s-au regasit în tumoarea la sân.

Colipa,forul suprem european,a constatat că metil-parabenul şi etil-parabenul sunt siguri pentru uzul cosmetic,în ciuda vocilor care au stricat reputaţia acestor substanţe. În esenţă,pericolele pentru piele nu sunt atât de mari,câtă vreme sunt folosiţi în limite legale. Alte voci,cu aproximativ cinci ani în urmă,au vorbit la modul negativ despre SLS şi SLES. Aceşti tensioactivi sunt,cu siguranţă,agresivi şi este just să evitam uzul lor pentru cosmetică;ar trebui să fie destinaţi doar detergenţilor industriali. Aceste voci atribuiau SLS şi SLES activităţi cancerigene – în procent de 40% din cazuri – ceea ce era absolut fals!

În ce produse se regăsesc parabeni cu precădere?

Concentraţiile admise sunt de maximum 0,8% pentru un amestec de parabeni şi de maximum 0,4% pentru unul singur. Un procent de peste 80% din cosmetice conţin parabeni care se regăsesc pe etichetă sub diverse denumiri,cele mai frecvente fiind methylparaben,propylparaben,butyl paraben etc. Acest conservant – cunoscut stiinţific sub numele E 210,acid benzoic – se foloseşte pentru menţinerea stabilităţii compoziţiei şi stoparea dezvoltării bacteriilor.

Odată ajunşi în corp,parabenii se comportă precum estrogenul. Specialiştii sunt conştienţi însă că,fără aceste substanţe,cosmeticele nu ar putea exista,ca industrie. Lista produselor care conţin parabeni este foarte lungă;mai simplu ar fi de făcut o listă a produselor care nu îi conţin:crema antirid bio,crema bogată specifică,cu gheara diavolului şi arnică,crema solară SPF 30,crema catifelată cu aloe. Mai multe informaţii găsiţi şi pe www.ardes.ro.

Cum le putem contracara acţiunea nocivă?

Orice produs care conţine apă trebuie să aibă un conservant (de preferinţă biodegradabil,non-toxic,aprobat de organismele de certificare bio). Vă invit să folosiţi produse verificate din punct de vedere al consistenţei. O cremă extraforte sau un balsam de rozmarin sunt ca untul,când le păstrezi la frigider,pentru că nu conţin apă!

Alegeţi produse din plantele crescute în mediu biologic (departe de factori poluanţi,netratate chimic,lăsate să crească în condiţii perfect naturale), care îşi dezvoltă mai bine proprietăţile medicinale decît cele crescute în condiţii obişnuite:crema bogată specifică cu gălbenele,crema antiaging tonifiere intensivă,crema pentru ten sensibil bio.

Mai multe informaţii veţi găsi pe www.oana-turcu.ro.Recente

Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg