Vara asta, uită de complexe!

E anotimpul care parcă te obligă să-ţi învingi complexele! Sezonul fustelor scurte, al decolteurilor, al plajelor. Încerci să ascunzi anumite imperfecţiuni şi parcă nu se mai poate!
Ai impresia că vara nu iartă? Schimbă perspectiva!
Pe plajă,răsfoieşti o revistă sau alta şi o închizi parcă mai nemulţumită de tine ca niciodată. E clar,trebuie să fii slabă pentru un costum de baie în două piese. Altfel,mai bine ai alege unul întreg! Trebuie să ai pielea caramel,asortată cu nisipul arzător,şi părul strălucitor,mai ceva ca soarele.
Ca şi cum fiecare femeie ar trebui să întruchipeze un ideal de frumuseşe şi să respecte zeci de standarde,pentru a putea lenevi liniştită pe plajă. Poate că-ţi tot spui şi tu ceva de genul ăsta şi încerci să te bucuri de apa mării,uitând de părul care resimte efectele distrugătoare ale razelor soarelui,de pielea care nu se bronzează chiar aşa uşor,de cura de slăbire care parcă tot n-a distrus toate cele trei sau zece kilograme în plus,de cicatricea de pe cotul stâng etc.
Dar,de-ar fi să recunoaştem cinstit,nemulţumirile rămân. Unii le spun complexe. Mii de femei încearcă să mascheze una sau alta din înfăţişarea lor,în fiecare vară,pe plajele lumii.
Supremaţia frumuseţii ideale
Normele vehiculate de industria modei şi de mass-media compun o imagine iluzorie despre cum trebuie să arătăm. Să intri într-o rochie mărimea 34 când ai 1,85 m nu-i chiar normal,deşi revistele încearcă să ne convingă de contrariu. Curele de slăbire au devenit ceva obişnuit pentru majoritatea femeilor moderne.
Prea puţine femei pot devora 3 prăjituri cu ciocolată fără să ia un gram. Dar chiar şi ele,fetele slabe,au imperfecţiunile lor. Multe au complexele lor. Femeile uită sau nu vor să creadă că tocmai defectele astea le asigură unicitatea în ochii celorlalţi. Da,e destul de greu de crezut. Dar psihologii sunt convinşi că e aşa. Femeile nu. Şi atunci,ce-i de făcut,mai ales atunci când îţi trece prin cap că mai bine n-ai mai merge la plajă,pentru că ai picioare urâte şi nişte kilograme în plus?
2% dintre femei se consideră frumoase
Rivalitatea ţine de fiinţa umană:invidia,competiţia,gelozia îşi au rădăcinile în anumite complexe. Psihiatrul Rene Laforgue a definit această situaţie drept reflexul prin care vrei să ai ceea ce are celălalt:obiecte,poziţie socială,afecţiune. Pur şi simplu,vrei să-ţi însuşeşti tot ceea ce ţinta invidiei tale are deja. Şi ţinte ale invidiei devin pe zi ce trece manechinele photoshopate de pe copertele revistelor.
Un studiu internaţional arată că doar 2% dintre femei se consideră frumoase. Trei sferturi dintre femeile chestionate consideră că au o frumuseţe medie,nici prea-prea,nici foarte-foarte. Jumătate dintre participantele la studiu sunt convinse că sunt prea grase.
Criteriile după care frumuseţea e analizată în lume,la ora actuală,sunt destul de rigide. Şi cele mai multe dintre femei nu respectă aceste criterii. Merită oare să trăieşti o viaţă încercând să ascunzi imperfecţiuni şi să atingi un tipar nerealist?
Detaliile pe care doar tu le ştii
Sunt femei nemulţumite de urechile lor sau de forma unghiilor. Ele au impresia că toţi observă aceste detalii,că sunt primul lucru pe care ceilalţi îl văd la ele. Adevărul e că,de obicei,nu le observă nimeni. Sunt doar obsesiile lor,de care nu se pot debarasa.
Studiile arată că nu vedem amănuntele din înfăţişarea celorlalţi,ci armonia întregului corp. Fiecare persoană care te priveşte o face în felul ei,dar foarte rar cineva se va opri fix la defectul minor care te complexează. Mai sunt şi situaţii când aceste mici nemulţumiri devin mărci personale. Nasul cârn sau aluniţa aia care te scoate din sărite pot fi chiar armele cu care îi cucereşti pe ceilalţi.
Bronz,bronz,bronz! Sau mai bine nu…
Când ai tenul unei olandeze blonde,ai vrea să semeni cu Jennifer Lopez. Şi invers! Dar parcă vara tot cu Jennifer Lopez ai vrea să semeni. În fine,anumite femei,invidiate pentru părul şi pielea lor deschise,acceptă cu greu faptul că nu se vor putea bronza niciodată aşa cum şi-ar dori. Pentru ele există doar saloane cu spray-uri care pot colora pielea fără s-o atace şi creme autobronzante.
Dar cele mai multe tot se vor declara nemulţumite. Nu contează că ele ştiu că-n Asia cele mai frumoase sunt considerate femeile cu tenul alb. Nici că tenul de porţelan e o tendinţă în modă. Nici că Nicole Kidman sau Madonna nu se expun niciodată la soare,pentru a-şi proteja sănătatea şi pentru a rămâne frumoase pentru cât mai mult timp. Dacă eşti blondă şi ai pielea albă,nu trebuie să eviţi plaja.
Cu sau fără autobronzant în prealabil,poţi savura liniştită un cocktail sub o umbrelă-gigant,în cel mai spectaculos costum de baie. Totul e atitudine,ai uitat?
Nu există reguli!
Aşadar,ce poţi face ca să uiţi de complexe măcar în vacanţă? Nu există reguli. Indiferent de câte cărţi vor scrie anumiţi specialişti,în care să ne înveţe tacticos cum să ne împăcăm cu noi şi să ne acceptăm aşa cum suntem. Ideea e că trebuie să încercăm să schimbăm ceea ce ne nemulţumeşte. Să ţii o cură de slăbire înainte de concediu şi să dai jos 5 kiolograme dacă asta te va ajuta să păşeşti pe nisip încrezătoare.
Să gândeşti realist atunci când ţii în mână o revistă pentru femei,conştientă fiind că o întreagă echipă lucrează pentru ca tenul modelului de pe copertă să nu aibă nici măcar un rid. Şi,la urma urmei,să uiţi de obsesia aspectului exterior,în caz că o ai,măcar în vacanţă.
Pe plajă,femeile nu te vor privi analizându-ţi fiecare imperfecţiune. Pentru că fiecare va fi mult prea ocupată să şi le analizeze pe-ale ei. Iar bărbaţii sunt mult mai indulgenţi. Pentru ei două kilograme în plus nu vor însemna niciodată un capăt de lume.