Viaţa bate filmul! Povestea reală care a inspirat „Lolita‟ e chiar mai şocantă decât pelicula de succes

8 117199094 2523620831191866 2813648215376729476 n jpg jpeg

Romancierul Vladimir Nabokov a scris „Lolita‟ în anul 1955, iar sursa lui de inspiraţie a fost povestea de viaţă a adolescentei Sally Horner, care se dovedeşte a fi chiar mai dramatică decât au fost romanul şi filmul.

Subiectul filmului este obsesia pe care Humbert, un bărbat de vârstă mijlocie, o dezvoltă pentru o adolescentă de 12 ani, Dolores Hazc (Lolita), şi care se transformă într-o relaţie intimă la insistenţa lui. În carte, Dolores reuşeşte să scape de Humbert - care are o cădere psihică - şi, când se mai întâlnesc, Dolores e însărcinată şi cu probleme financiare. În ciuda greutăţilor prin care trece, tânăra reuşeşte să evolueze şi să-şi schimbe viaţa. Din păcate, realitatea a fost mult mai dură decât cartea sau filmul.

Florence „Sally‟ Horner a fost răpită în 1948 de un bărbat pe nume LaSalle şi violată în mod repetat, timp de 2 ani. A fost, într-un final, salvată, însă victima devine subiectul preferat al presei, care o învinuieşte, în loc să-i ia apărarea. După tot ce-a avut de îndurat, Sally moare doi ani mai târziu, la numai 15 ani. După o viaţă chinuită – Sally şi-a pierdut tatăl la 6 ani, când acesta, un alcoolic notoriu, şi-a luat singur viaţa – adolescenta moare prematur şi absolut regretabil. Ce s-a întâmplat mai exact cu tânăra Horner?

În primă instanţă, Nabokov a scris Lolita în rusă, ca o nuvelă, însă a rescris-o în engleză şi a transformat-o în roman la câţiva ani după ce se mutase în SUA. Cu toate că avea în jurnalul său numeroase tăieturi din ziare despre cazul Sally Horner şi chiar a făcut referire la răpirea acesteia în romanul său, nimeni n-a făcut legătura dintre „ficţiunea‟ lui Nabakov şi tragedia reală trăită de Sally Horner timp de 50 de ani.

Un mic furt i-a schimbat viaţa pentru totdeauna

Pe 13 iunie 1948, Florence Sally Horner, în vârstă de 11 ani, a încercat să fure un carneţel de 5 cenţi din Camden, New Jersey. Furtul nici măcar nu fusese ideea ei, ci făcea parte din programul de iniţiere într-un club de fete, care o testau pe naiva Sally. Colegele care au îndemnat-o să şterpelească dintr-un magazin au încurajat-o pe Sally să aibă curajul de-a fura, promiţându-i că n-o să fie prinsă. Din păcate, n-a fost aşa.

Un bărbat trecut de prima tinereţe, LaSalle, a văzut-o pe Sally când a încercat să fure carneţelul. Acesta i-a promis că nu o va da pe mâna poliţiei dacă va fi ascultătoare şi va face exact cum voia el. Acesta a fost şantajul de care s-a folosit LaSalle pentru a o determina pe adolescentă să-i cedeze, într-un final bărbatului agresor.

LaSalle, acuzat de viol, agresiune fizică şi molestare de minori

Se pare că LaSalle era un infractor care comisese mai multe ilegalităţi, în marea lor majoritate împotriva copiilor de sex feminin. Cu puţin timp înainte de-a o cunoaşte pe Sally, fusese arestat pentru bigamie, agresiune indecentă şi ispitirea unor minori şi, cu numai şase luni îaninte, de-abia ieşise din închisoare, unde îşi săvârşise pedeapsa pentru viol. Din păcate, Sally nu ştia nimic despre trecutul problematic al bărbatului care o văzuse încercând să fure dintre-un magazin. Şi tocmai din cauza naivităţii ei, agresorul a reuşit să o determine pe copilă să meargă cu el.

Înainte de-a fi salvată de autorităţi, Sally stătuse în captivitate timp de doi ani şi fusese violată de LaSalle. În timpul procesului, agresorul fetei susţinea că el era tatăl lui Sally şi că nu o răpise. Minora a fost nevoită să dea o declaraţie, în sala de tribunal, cu privire la acest lucru: „Tatăl meu adevărat a murit când eu aveam 6 ani şi îmi aduc aminte cum arăta. Eu nu l-am văzut pe acest om niciodată înainte de a-l întâlni la magazin.‟ LaSalle şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost condamnat la 30 de ani închisoare.

Sally a murit la doi ani după ce fusese salvată

Sally a încercat să revină la viaţa ei obişnuită după cei doi ani de captivitate sexuală, însă n-a reuşit acest lucru, având în vedere că n-a beneficiat de un tratament psihologic eficient. La acea vreme, adică în anii '50, nu existau prea multe studii despre efectul pe care l-ar putea avea asemenea experienţă asupra unui adolescent, aşadar Sally n-a putut fi ajutată de un psihiatru în cel mai corect mod cu putinţă.

Sfârşit tragic

Ea a fost salvată în 1950 şi şi-a pierdut viaţa doi ani mai târziu, la numai 15 ani. Moartea adolescentei este, până-n ziua de azi, învăluită în mister, având în vedere că s-a produs în urma unui accident de maşină, alături de un băiat pe care de-abia îl cunoscuse în acea seară. Ce căuta cu acel individ, ce s-a întâmplat în maşina celor doi, de s-a ajuns la acel accidente tragic? Nimeni n-a aflat nici până-n ziua de azi. Tot ceea ce ştim e că Sally s-a stins mult prea devreme şi în circumstanţe destul de misterioase. La înmormântarea ei, abuzatorul ei, LaSalle, a trimis flori familiei îndoliate, însă n-au fost primite de mama şi sora victimei. Un gest complet deplasat!

FOTO: InstagramRecente

Paris Hilton este disperata sa si gaseasca catelul jpg
13166749 107305913017982 387879570 n jpg
Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, salariu negociat foto  Shutterstock jpg
Cei mai impiedicati hoti din lume Sursa foto Shutterstock 2045111030 jpg
Coolio, 10 copii și mai multe amante foto  Shutterstock jpg
Obiceiurile regelui charles al III lea, foto instagram jpg
Katy Perry jpg
Obiceiul alimentar al actritei Gwyneth Paltrow o face sa se simta grozav la 50 de ani Sursa foto Shutterstock 1544970053 jpg
Kim Kardashian, reguli în avionul privat sursa foto  Instagram Kim Kardashian jpg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Camilla Parker si Charles jpg
Antonio Banderas si iubita lui demonstreaza ca dragostea nu are varsta Sursa foto Shutterstock 1409689958 jpg
new amsterdam 2 png
Pablo Picasso, primul cuvânt rostit sursa foto  Shutterstock jpg
Cel mai bun bucatar din lume, shutterstock jpg
Coolio, videoclip Gangsta's Paradise, Michelle Pfeiffer 1 Sursă foto  Shutterstock jpg
Coperta CPF 20 jpg
regina cu catelul jpg
Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg