VIDEO. Fuga olimpicei de la Sf Sava: religie, şcoală, poliţie şi părinţi
![simeon stalpnicul png](https://cdn.adh.reperio.news/image-a/a9618ba4-efd8-4c19-ad17-afd9f65f2c1d/index.png?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D500%26h%3D647%26q%3D91%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Cazul Iuliei Ionescu, eleva de 15 ani de la reputatul Colegiul Naţional „Sf. Sava” care a fugit patru zile de acasă pentru a merge la mănăstiri în Moldova, ridică o serie de întrebări despre rolul religiei în educaţia copiilor şi până unde poate merge relaţia tinerilor cu Biserica.
Este normal ca o tânără de 15 ani să aibă un duhovnic? Este normal ca un copil de 15 ani să îşi dorească să se călugărească? Ce ar trebui să înveţe elevii la ora de religie şi cum ar trebui gestionat dreptul fiecărui copil sau părinte de a participa sau nu la aceste cursuri? Acestea sunt câteva dintre care vor fi dezbătute luni,de la ora 14.00,la Adevărul Live,într-o emisiune moderată de jurnalistul „Adevărul” Liviu Iolu,plecând de la cazul elevei de 15 ani plecată de acasă pentru a se călugări,caz care a pus pe jar autorităţile în ultimele zile. În studio sunt invitaţi Laurenţiu Ştefan,psiholog şi director juridic la Colegiul Psihologilor din România şi Dan Antonescu,expert criminolog,fost şef al Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei. De asemenea,preotul Eugen Tănăsescu se va alătura discuţiei prin Skype,iar prin telefon vor participa la dezbatere Adrian Troie,directorul adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava” din Capitală,unde învaţă Iulia Ionescu,şi corespondentul „Adevărul” de la Constanţa.
Principalele declaraţii din timpul emisiunii:„E foarte bine când ne reintergrăm într-un mediu cum e cel şcolar,e foarte bine să existe o perioadă de adaptare. Cu siguranţă va reîntâlni colegii,e bine să existe o perioadă de tranziţie,temele pot să fie luate printr-un coleg sau colegă,ar trebui să fie în primul rând investigată psihologic,ulterior se poate recomanda fie terapie fie consiliere psihologice. Cu siguranţă că vom putea avea de a face şi cu consiliere de familie,dar şi a cadrelor didactice”,a declarat Laurenţiu Ştefan,directorul juridic al Colegiului Psihologilor din România. „În momentul în care vorbeşti despre viaţa unui copil,nicio cheltuială nu este prea mare. Totul ducea spre ideea că fata voia să se îndrepte spre biserică. Există o mulţime de culte,de secte,acestea atrag de asemenea adepţi. Poate din cauza acelor sincope,problemele din Apuseni,nu a vrut nimeni să mai greşească şi nu s-a greşit”,a explicat şi Dan Antonescu,specialist criminolog. Potrivit acestuia,anchetatorii din tren au stat lângă Iulia,au discutat cu ea. „Poliţiştii aveau deja problema sub control”,a completat Antonescu.