Ghimbirul, ingredient exotic? Românii îl foloseau la sarmale din secolul al XVII-lea

1 shutterstock 336536192 jpg jpeg

Ghimbirul este considerat încă un ingredient exotic, deşi a fost folosit constant în România, în ultimii ani. Ce e drept, în reţete moderne cu influenţe din bucătăria asiatică, în special. Acest ingredient a început să fie importat la noi în ţară după Revoluţie, însă puţini ştiu că era consumat în mod constant în România încă de acum câteva secole.

Cartea de bucate de la Cluj sau cărticica meseriei de bucătar (1695), publicată la editura GastroArt include reţete care conţineau ghimbir. Printre acestea, o reţetă de sarmale veche de peste 300 de ani care, pe lângă carne de vită şi slănină de porc, avea ca ingredient principal ghimbirul.

La vremea respectivă, cărţile de bucate erau destinate doar clasei bogte, care îşi permitea să le cumpere ingrediente scumpe şi rare precum mirodenii, zahăr etc. Cărticica meseriei de bucătar, tipărită pentru prima oară în 1695, la Cluj, a fost scrisă în limba maghiară de istoricul clujean Jozsef Lukacs.

Ghimbirul este una dintre cele utilizate plante din lume, folosită de secole pentru aromatizarea preparatelor, dar şi în scop medicinal. Chiar dacă există peste 1.300 de specii, ghimbirul sau Zingiber officinale este o plantă din familia Zingiberaceae care se cultivă pe scară largă, pentru rădăcina sa comestibilă. În mod obişnuit, rădăcina de ghimbir este uscată şi transformată în condiment sub formă de pulbere, dar se consumă des şi în stare proaspătă.

Ghimbirul are o lungă istorie în ceea ce priveşte cultivarea. Cel mai probabil, planta este originară din Asia de Sud, mai exact din China. Până în secolul al XI-lea, ghimbirul era deja cunoscut în Anglia. Astăzi, se cultivă în multe zone tropicale şi subtropicale, inclusiv India, Australia, Japonia, Africa de Vest şi Caraibe. În bucătăria occidentală, ghimbirul se adaugă, în mod tradiţional, în preparatele dulci.

În comuna Jarnac, din Franţa, se produce un tip de lichior cu ghimbir, în timp ce în Marea Britanie se foloseşte la prepararea unui tip vin. În Orientul Mijlociu, ghimbirul se foloseşte ca mirodenie pentru cafea. În India, ghimbirul proaspăt este unul dintre principalele ingrediente ale reţetelor de curry sau cu legume. Şi, cum precizam, în România era folosit la sarmale.

FOTO Shutterstock



Recente

insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg