A învăţat o întreagă Americă să danseze

Despre cea care a învăţat o întreagă Americă să danseze, un fost producător de la studiourile Paramount spunea: “A fost o actriţă, un star, un superstar şi, mai presus de toate, a fost o legendă”. Frumoasa blondă, pe numele ei adevărat Virginia Katherine McMath, a venit pe lume la data de 16 iulie 1911, în orăşelul Independence din statul Missouri. Te întrebi cum s-a transformat numele Virginia McMath în Ginger Rogers? Ei bine, Ginger este cumva un derivat de la Virginia şi aşa o striga o verişoară a artistei, iar Rogers este numele de familie al tatălui ei vitreg.
Steaua ei a început să strălucească la doar 14 ani, când a câştigat un concurs de dans în stilul Charleston. În continuare, sub îndrumarea mamei sale, Lela, tânăra Virginia se orientează către genul teatral vodevil, cutreierând ţara alături de alte fete, într-o trupă artistică numită „Ginger şi roşcatele“.

I se deschid uşi la Hollywood


Odată ajunsă la New York, Ginger a fost fermecată de mirajul celebrităţii, fiind atrasă de scena musicalurilor de pe Broadway. Viitoarea stea de la Hollywood a reuşit să atragă atenţia marilor directori de la Paramount, cu care a semnat un contract pe şapte ani, rolul său de debut având loc în producţia „Girl Crazy“ din 1930. Cu această ocazie, l-a întâlnit pentru prima dată pe Fred Astaire, în calitate de coregraf al unui număr de dans. Cei doi au început chiar şi o relaţie amoroasă, scurtată de ambiţia lui Rogers de a se concentra pe carieră. Cu toate acestea, Ginger n-a dat cu adevărat lovitura decât în momentul în care a devenit parte a magnificului duet cu Fred Astaire în nu mai puţin de nouă filme antologice, între 1933 şi 1939. Actriţa Katherine Hepburn avea să pună cel mai bine în cuvinte magia celor doi: “El i-a dat eleganţă, ea i-a conferit sex-appeal”. Şi aşa a fost, căci frumuseţea lui Ginger, precum şi talentul ei actoricesc completau de minune îndemânarea de dansator a lui Astaire, un artist care nu arăta şi nici nu juca excepţional. Totuşi, deşi frumoasa blondă a fost ridicată la rangul de vedetă de excepţionalul dansator cu care a făcut cuplu pe marile ecrane, visul ei era să aibă succes şi independent de el. Şi culmea, a reuşit! La doar un an după ce se separa profesional de Astaire, aceasta câştiga Oscarul pentru rolul din filmul “Kitty Foyle” şi, în doar cinci ani, devenea cea mai bine plătită actriţă de la Hollywood.

O viaţă amoroasă tumultuoasă

Chiar dacă fanii şi i-ar fi dorit pe Rogers şi pe Astaire împreună şi în viaţa reală, inimile lor au vrut altceva. Sau, mai bine zis, pe altcineva. Ginger a fost destul de ocupată pe plan personal, actriţa fiind măritată şi divorţată de cinci ori. Prima dată, la doar 17 ani, Ginger i-a spus “Da” partenerului ei de dans din acea vreme, Jack Pepper. Însă tinerii au divorţat la doar doi ani după căsătorie. Mai îndelungat a fost cel de-al doilea mariaj al lui Rogers, cel cu actorul Lew Ayres, uniunea lor durând între 1934 şi 1941, adică fix atunci când actriţa se afla pe culmile succesului. Soţul numărul trei a fost Jack Briggs, angajat în armata americană şi trimis, din cauza profesiei, pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Căsnicia lor a durat opt ani, între 1941 şi 1949, şi a fost urmată, în 1953, de o a patra, cu avocatul francez cu veleităţi actoriceşti Jacques Bergerac. Cu 16 ani mai tânăr decât Ginger, francezul a urmat-o pe aceasta la Hollywood, sperând că faima soţiei sale se va răsfrânge şi asupra lui. În 1957, cei doi şi-au spus “Adio”, dar Ginger tot nu s-a lecuit de drumul către altar. Ultimul soţ al divei a fost regizorul şi producătorul William Marshall, mariajul celor doi ţinând din 1961 până în 1969. Motivul divorţului a fost dependenţa lui de alcool şi colapsul financiar al companiei lor de producţie de film.

N-a fumat şi n-a băut niciodată

Pentru puritana Ginger, care n-a fumat şi n-a băut niciodată, o relaţie nu exista în afara instituţiei căsătoriei. Tocmai de aceea, a tot încercat să-şi găsească tihna maritală alături de numeroşi bărbaţi.“Mariajul este singura cale civilizată, altfel ar fi haos. Nimeni nu crede în mariaj mai mult decât mine. N-am demonstrat asta de atâtea ori?”, spunea actriţa.
Numai că finalul vieţii a găsit-o tot singură, fără urmaşi, în reşedinţa ei din Rancho Mirage, California, în 1995, la vârsta de 83 de ani. Chiar şi aşa, probabil că Ginger a părăsit lumea aceasta fără niciun regret. Şi-n paşi de dans.


Sursă foto: pixabay.com