Conform statisticilor, patru din zece români nu au ajuns niciodată în cabinetul stomatologic. Asta face ca ţara noastră să fie codaşă în Europa la capitolul îngrijire şi sănătate dentară. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, enumeră care sunt problemele cel mai des întâlnite în rândul pacienţilor din România, dar şi în cazul celor care nu merg la control.

„România este, din păcate, o ţară în care incidenţa problemelor dentare este foarte mare, iar nivelul de igienă şi adresabilitate către medicul stomatolog foarte mic. Asta face ca mulţi români să aibă numeroase probleme la nivelul dinţilor şi al cavităţii orale. Marea majoritate a acestor probleme apar tocmai pentru că nu se prezintă la control nici când au simptomatologie‟, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Gingivita

„Gingivita este foarte des întâlnită în rândul românilor din cauza igienei dentare deficitare. Aceste persoane nu merg la dentist pentru a face o curăţare profesională, un detatraj. Am întâlnit foarte mulţi pacienţi, inclusiv tineri, care nu făcuseră niciodată un detartraj. Din această cauză se formează placă bacteriană pe suprafaţa dinţilor, în special deasupra şi în interiorul gingiei, iar acest fapt duce la inflamarea ţesutului gingival.

Această inflamare poate să fie indusă şi de administrarea unor medicamente sau de o carenţă alimentară. Placa bacteriană se înlătură foarte greu dacă doar ne spălăm pe dinţi şi este necesar să intervină medicul stomatolog, măcar de două ori pe an, ca să o elimine prin detartraj. Dacă nu facem acest lucru, inflamaţia devine periculoasă şi se poate transforma în boală parodontală, adică riscăm să se retragă gingiile, se slăbeşte osul care susţine dantura şi ajungem astfel să ne pierdem dinţii chiar şi la vârste tinere‟, avertizează medicul.

Carii dentare care pot distruge întregul dinte