Gripa şi virozele în sarcină

2 gripa insarcinanans jpg jpeg

Chiar dacă toamna ne mai răsfaţă, totuşi, cu temperaturi peste cele normale, sezonul (cu adevărat) rece bate la uşă. Ştii ce urmează, nu? Guturai, viroză, gripă. Ne descurcăm, nu-i asta problema. Problema este pentru femeile însărcinate, care trebuie să se protejeze cu cea mai mare atenţie, tocmai pentru că nu le este permisă administrarea de medicamente în această perioadă.

Imunitatea unei femei însărcinate este considerabil mai scăzută, motiv pentru care ea este mult mai vulnerabilă în faţa infecţiilor. Din păcate, în această perioadă ea nu are voie să folosească medicamente pentru a se trata. Ce are de făcut în această situaţie? Sfaturile dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate sunt cu adevărat preţioase în acest context.

Dacă este vorba despre răceală, lucrurile stau cât de cât bine. Asta pentru că răceala poate fi combătută şi fără medicamente, dacă se manifestă într-o formă uşoară. Fiind de natură virală, răceala trece de la sine, neplăcute fiind doar simptomele, care pot fi ameliorate şi prin metode blânde, inofensive pentru bebeluşul din burtică.

„O răceală vine însoţită, în primul rând, de congestie nazală, pe care o puteţi reduce folosind ser fiziologic, spray pe bază de apă de mare sau inhalaţii la care folosiţi ulei esenţial de eucalipt. Celălalt simptom, mai neplăcut decât congestia nazală, îl reprezintă durerea în gât. Din fericire, o puteţi combate consumând ceaiuri calde cu/şi miere cu lămâie. Şi gargara cu apă sărată funcţioneaza foarte bine”, sugerează dr. Vythoulkas.

În caz de îmbolnăvire cu gripă lucrurile sunt ceva mai complicate, în sensul că există riscul unor complicaţii precum pneumonia, insuficienţa respiratorie, avortul spontan sau travaliul prematur. De aceea profesioniştii din sănătate insistă asupra uriaşului avantaj pe care îl reprezintă vaccinarea antigripală. Vaccinul este cu virus inactivat, aşa că efectele secundare sunt minime.

Un alt avantaj este acela că, administrat în trimestrul trei de sarcină, va transfera transplacentar anticorpii şi fătului, asigurându-i protecţie împotriva gripei, după naştere, până la vârsta de şase luni.

Totuşi, dacă gravida nu este vaccinată şi se îmbolnăveşte de gripă, odihna şi un consum crescut de lichide ar putea face ca în şapte zile să treacă episodul gripal. Asta în cazul în care este vorba despre o formă uşoară.

Însă dacă este vorba de o gripă severă, ea va trebui să se adreseze de urgenţă medicului. În sarcină, febra mare poate afecta grav sănătatea fătului, în discuţie intrând inclusiv defectele congenitale.

Pentru a preveni îmbolnăvirile, dr. Andreas Vythoulkas recomandă gravidelor întărirea sistemului imunitar printr-o alimentaţie bogată în legume şi fructe, administrarea de vitamina C, diminuarea consumului de cofeină în favoarea ceaiurilor şi sucurilor naturale, renunţarea la fumat şi activitate fizică moderată.

Important mai este şi mediul în care stă gravida. Camera trebuie să fie bine aerisită, temperatura să fie una echilibrată, fără exagerări, iar umiditatea scăzută.

Sursă imagine: magicmaman.com



Recente

Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg