Cu toate intenţiile bune pe care le-au avut la început, de-a lungul vremii, membrii unor grupări şi-au pierdut latura morală şi au început să facă aceleaşi nedreptăţi ca acelea contra cărora au fost create.

Mafia siciliană

Istoria Mafiei datează din secolul al XIX-lea, când Sicilia era independentă şi se afla sub controlul invadatorilor străini. Sicilienii au format un grup care să-i protejeze. Membrii grupului se numeau mafios. De-a lungul timpului, Mafia s-a transformat într-o armată privată care se numea mafie. Mafioţii au fost buni până când au început să forţeze proprietarii de terenuri să le plătească bani pentru protecţia pe care o ofereau.

Citeşte şi:

Al Capone, terorizat până la moarte de Jimmy. Cine era acesta şi cum a încercat gangsterul să scape de el?

Mafia s-a manifestat mai mult după ce Italia a preluat controlul Siciliei în anul 1861. În imposibilitatea de a pune în aplicare legea şi ordinea, guvernul italian a apelat la Mafie pentru a ajuta la vânarea grupurilor criminale de pe insulă. În schimb, guvernul permitea continuare de extorcare de bani pentru protecţie de la proprietari. În timp ce Italia se aştepta ca acesta să fie un acord temporar, Mafia a profitat de ocazie pentru a-şi extinde controlul asupra politicii şi economiei Siciliei, ajungând aşa cum o cunoaştem în prezent.

Gruparea Yakuza, formată cu intenţii bune revine la origini şi face donaţii