Gustări sănătoase pentru zile frumoase

1 mic dejun solaris jpg jpeg

În general, suntem obişnuiţi să asociem gustările cu lucruri mai puţin sănătoase, pentru că de obicei sunt acele mese pe care le luăm pe parcursul zilei, fără oră fixă de cele mai multe ori, pe fugă, între alte activităţi. Însă gustările sănătoase între mese fac parte dintr-o dietă sănătoasă, pe care este important să o urmăm pentru a ne simţi bine şi pentru a ne păstra intactă sănătatea.

Avem la dispoziţie o mulţime de alimente sănătoase pe care să le consumăm ca gustări,  uşor de mâncat şi de pregătit, în cantităţi moderate. E important să evităm alimentele bogate în calorii şi zaharuri, pentru a nu lua în greutate, şi să nu exagerăm cu cantităţile la nicio masă, pentru că şi alimentele sănătoase pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în exces.

Ce poţi alege ca gustare sănătoasă

Gustările şi mesele noastre principale au rolul de a ne da doza de energie de care avem nevoie şi de a ne menţine organismul funcţional şi în cea mai bună stare. Pentru a face acest lucru, este recomandat să ardem mai multe calorii decât consumăm, pentru a ne menţine greutatea în parametri optimi. Creşterea în greutate, mai ales cea accelerată, este un factor major de risc pentru o serie de afecţiuni care ne pun sănătatea în pericol.

Anumite gustări, deşi sunt accesibile şi disponibile rapid şi uşor, nu sunt recomandate. Chipsurile, prăjiturile, brioşele sau fursecurile, deşi pot fi consumate chiar în timp ce facem alte lucruri, au în compoziţie cantităţi mari de carbohidraţi, zaharuri şi grăsimi saturate, care pot duce, pe termen lung, la apariţia de boli şi afecţiuni.

Pentru a asigura organismului nutrienţii de care are nevoie, este important să lăsăm deoparte alte activităţi atunci când mâncăm, fie că este vorba despre o masă principală sau o gustare. De asemenea, chiar dacă avem un ritm de viaţă agitat, este bine să avem mereu la îndemână fructe uscate sau fructe proaspete, care conţin o mulţime de fibre şi vitamine.

Nucile, alunele de pădure, nucile caju sau seminţele nesărate au în compoziţie proteine, potasiu, vitamina E şi fibre, benefice pentru sănătate, pe lângă aportul de grăsimi nesaturate, esenţiale pentru organism. De asemenea, sunt săţioase, aşa că senzaţia de foame nu se va instala prea repede. La fel ca în cazul tuturor alimentelor, şi acestea sunt recomandate în porţii rezonabile, pentru că au o cantitate considerabilă de calorii.

Este recomandat să consumi mai multe tipuri de alimente ca gustare, de exemplu, câteva nuci, care au un aport ridicat de lipide şi proteine, şi fructe, care au un conţinut ridicat de carbohidraţi, cum ar fi strugurii.

Cerealele sunt de asemenea recomandate ca gustări, mai ales cele integrale, bogate în fibre. În magazinele de specialitate găseşti o gamă variată de covrigi integrali sau tortilla din cereale integrale, care îţi asigură necesarul de energie şi senzaţia de saţietate pentru mai multe ore.

Cum să mănânci sănătos şi gustos

Gustările sunt parte integrantă din dieta noastră, aşa că este important să le acordăm atenţia necesară pentru a face cele mai bune alegeri. Ca şi în cazul alimentelor pe care le consumăm la prânz sau cină, este recomandat să alternăm, pentru a nu ne plictisi de acelaşi fel sau tip de mâncare zi de zi.

Combină alimentele care nu conţin amidon sau zahăr (fructe, iaurturi simple, legume proaspete) cu biscuiţi dietetici, din grâu integral sau cu granola cu conţinut redus de zahăr. Evită pe cât posibil produsele care au la bază făină albă şi înlocuieşte-le cu cele din cereale integrale.

Seminţele sunt esenţiale pentru o dietă sănătoasă, aşa că este recomandat să le incluzi în gustări pe parcursul zilei. Poţi combina seminte de in cu iaurturi naturale, cu conţinut cât mai redus de grăsime, sau seminţe de floarea-soarelui cu felii de măr. Legumele crude sau fructele uscate ori proaspete sunt de asemenea recomandate în gustări, cu iaurt sau simple.

Deşi ciocolata nu este recomandată a fi consumată în cantităţi mari, din cauza conţinutului ridicat de grăsimi şi zaharuri, ne putem bucura în continuare de gustul delicios şi de beneficiile acesteia asupra sistemului cardiovascular. Ciocolata neagră este o alternativă sănătoasă, fiind bogată în antioxidanţi.

Băuturile carbogazoase conţin cantităţi foarte mari de zahăr, aşa că este recomandat să le evităm. Dacă le înlocuim cu sucuri din fructe, este important să nu exagerăm cu consumul acestora, pentru că sunt de asemenea bogate în zahăr. Cea mai bună alegere pentru hidratare pe parcursul întregii zile, inclusiv împreună cu gustarea, este apa plată.

Gustările, mesele rapide dintre cele principale, sunt importante pentru buna funcţionare a organismului şi pentru a avea suficientă energie pentru toate activităţile de pe lista noastră. De aceea, este important să alegem alimente cât mai bogate în substanţe nutritive, sănătoase şi săţioase. Există o mulţime de variante de gustări savuroase şi sănătoase din care să le alegem pe cele care ne plac!

Sursa foto: Pixabay



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg