În 2007, actriţa a anunţat că suferă de diabet de tip 1, boală cu care a fost diagnosticată la 22 de ani. Totodată, vedeta a afirmat că, graţie dietei ketogenice pe care a urmat-o, a reuşit să se „vindece” de această boală şi nu mai are nevoie de injecţiile cu insulină, terapia de bază în această afecţiune, graţie alimentaţiei pe care a adoptat-o. Declaraţia sa a stârnit controverse în comunitatea medicală şi nu numai. Diabetul de tip 1 (insulinodependent), care apare la copii şi tineri, se caracterizează prin absenţa totală a producţiei de insulină. Persoanele afectate trebuie să primească tratament cu insulină pentru a supravieţui.

Unii au speculat că actriţa este confuză, iar alţii au spus că a fost diagnosticată greşit cu diabet zaharat de tip 1, când, de fapt, ar fi avut diabet zaharat de tip 2. În diabetul de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii (90% din cazuri), producţia de insulină este insuficientă sau apare un deficit în utilizarea acesteia (insulinorezistenţă). Tratamentul de bază este reprezentat de antidiabetice orale. După ani de evoluţie, când dieta şi medicamentele nu mai sunt suficiente pentru controlul glicemiei, medicul prescrie insulină.   

Promotoare a dietei ketogenice  

În 2018, Halle Berry a promovat dieta ketogenică, despre care a afirmat că a ajutat-o să transforme diabetul de tip 2 într-o boală „reversibilă”. Mai mult, pe reţelele sociale, vedeta a îndemnat: „Dacă sunteţi ca mine, puteţi inversa diabetul de tip 2”.

Dieta ketogenică (sau keto) implică un consum bogat de grăsimi şi sărac în carbohidraţi. Dieta poate aduce beneficii în modul în care organismul stochează şi foloseşte energia, ameliorând simptomele diabetului – scade glicemia, reducând nevoia de insulină. Totuşi, persoanele cu diabet nu trebuie să adopte această dietă fără acordul medicului.

Totodată, actriţa, care arată impecabil la cei 53 de ani ai săi, mizează pe antrenamentele fizice, care o ajută să ţină sub control boala şi, în plus, îi modelează silueta. Ea l-a uimit chiar şi pe antrenorul său personal, care a declarat despre ea că „are disciplina şi forţa unei femei de 25 de ani”.

Citeşte şi: Angelina Jolie a recunoscut, în sfârşit, motivul pentru care a divorţat de Brad Pitt!