Numeroase studii au arătat că ciocolata,în special cea neagră,bogată în antioxidanţi,este extrem de sănătoasă,putând fi consumată aproape în fiecare zi. Unul dintre motivele pentru care este recomandată este acela că are o cantitate mare de flavonoizi,antioxidanţi hidrosolubili care încetinesc sau stopează apariţia diverselor boli. Cu toate astea,nu este recomandat să consumi mai mult de 2-3 bucăţele pe zi,deoarece ciocolată neagră,la fel ca cea albă,este bogată în grăsimi şi calorii,potrivit Asociaţiei Americane pentru Dietă.

Luptă împotriva radicalilor liberi

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că atunci când mâncăm alimente bogate în flavonoizi,precum ciocolata neagră,organismul este protejat de numeroase boli. Antioxidanţii împiedică distrugerea celulelor din organism,reducând astfel riscul bolilor cardiovasculare,de cancer,Alzheimer şi a altor afecţiuni cauzate de îmbătrânire.

Protejează inima

În urma unui studiu realizat asupra ciocolatei negre s-a descoperit că ea are un rol important în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Cercetătorii britanici au efectuat o cercetare asupra a 114 mii de persoane din SUA,Germania,Japonia,Ţările de Jos şi Suedia şi au constat că persoanele care au consumat regulat ciocolată neagră şi-au redus cu 37% riscul de a suferi de o boală cardiovasculară,în comparaţie cu cei care au consumat mai puţină ciocolată sau chiar deloc. De asemenea,ciocolata neagră contribuie la scăderea presiunii arteriale,ceea ce ajută,implicit,la prevenirea afecţiunilor inimii.

Creşte colesterolul bun

Ciocolata neagră este cunoscută şi pentru efectul ei pozitiv asupra colesterolului,datorită conţinutului de cacao ce conţine acid oleic,o grăsime sănătoasă,mononesaturată,care se regăseşte şi în uleiul de măsline. Cercetătorii susţin faptul că acest tip de grăsime mononesaturată poate creşte nivelul colesterolului bun,HDL.

Îmbunătăţeşte vederea

La fel ca şi morocovii,ciocolata neagră îmbunătăţeşte vederea,potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Anglia. Persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani,care au consumat ciocolată neagră în mod constant au avut rezultate mai bune la testele de vedere,în comparaţie cu cei care au consumat ciocolată albă.Cercetătorii susţin că acest lucru este posibil,datorită flavonoizilor care îmbunătăţesc fluxul sanguin,atât în organism,cât şi la nivelul retinei.

Îţi redă buna dispoziţie

Da,este perfect adevărat! Pe lângă celelalte benefcii,ciocolată neagră are şi rolul de a te încărca cu energie pozitivă,redându-ţi buna dispoziţie de îndată ce ai gustat din ea. Acest beneficiu este dat de doi acizi graşi saturaţi care se găsesc în compoziţia ciocolatei negre:acidul palmitic şi acidul stearic,care te fac să te simţi mai fericită şi îţi îmbunătăţesc starea de spirit. De asemenea,cicolata neagră stimulează activitatea neuronală în regiunile creierului asociate cu plăcere şi recompensă.