În general, alunitele sănătoase ale unei persoane seamănă între ele pentru că se formează în acelaşi fel. Diferenţele majore de aspect apar sub influenţa factorilor externi, a radiaţiilor ultraviolete, în principal.

Alunitele periculoase, în schimb, se prezintă diferit. De aceea, ar trebui să ne atragă atenţia orice aluniţă care arată şi se simte diferit în comparaţie cu celelalte.

Cum îţi dai seama dacă aluniţele sunt periculoase

Pentru a-ţi da seama dacă aluniţele tale sunt periculoase, înainte de o vizită la medicul dermatolog, urmează paşii de mai jos. Dacă ţi se pare ceva în neregulă, nu mai amâna momentul şi mergi la un specialist.

  • În primul rând, localizează şi numără alunitele. Cel mai bine este să documentăm aceste date în agenda personală.
  • Asigură-te că examinezi şi zonele ascunse.
  • Trebuie acordată o atenţie sporită la tălpi şi între degetele de la picioare şi zonele private. Pentru cele din urmă putem folosi o oglindă de mâna pentru a identifica leziunile.
  • Rugaţi o persoană apropiată să va examineze spatele sau încercaţi să o faceţi în oglindă.
  • Faceţi poze ale regiunilor cu aluniţe, de ansamblu şi apropiere. Salvaţi imaginile, apoi la 3 sau 6 luni repetaţi procedura şi comparaţi imaginile. 

ABCDE-ul aluniţelor

De asemenea, este foarte important să fim atenţi la orice aluniţă care creşte sau îşi modifică aspectul (evoluează), având în vedere criteriile codului acronim ABCDE.

Vezi şi 5 remedii naturale pentru îndepărtarea aluniţelor

A vine de la “asimetrie“ – astfel, dacă desenăm o linie pe mijlocul unei aluniţe modificate (melanom), cele două jumătăţi nu sunt simetrice, spre deosebire de cum sunt în cazul unei aluniţe fără probleme (benignă), care sunt simetrice, această având o formă relativ rotundă. (foto: simetric asimetric)

B vine de la “bordură“ (margine) – melanoamele au, în general, margini neregulate, zimţate , imprecis delimitate, în zig-zag.

C vine de la “culoare“ – nevii atipici sau melanoamele se prezintă într-o varietate de culori, de la nuanţe de brun-gri-negru la nuanţe, mai ales în cazul melanoamelor avansate, de roşu-albastru-alb.

D vine de la “diametru“ – melanomul este, de obicei, mai mare de 6 mm, cam cât dimensiunea unei gume de creion. Bineînţeles că pot există şi excepţii. Putem întâlni melanoame foarte mici, de câţiva milimetri sau nevi congenitali benigni, de 2-3 cm sau chiar mai mari.

E vine de la “evoluţie“ – orice leziune care creşte brusc sau în timp, iar această modificare se observă cu ochiul liber, trebuie considerată suspectă şi examinată dermatoscopic.

 

Surse: medlife.ro, doctorulzilei.ro