Iluminatul dinamic îmbunătăţeşte sănătatea şi confortul

1 81972 original jpg jpeg

Prezentând o multitudine de tehnologii de iluminat, sisteme inteligente de control al iluminării şi, legat de acestea soluţiile posibile de iluminat existente pe piaţă pe piaţă, ediţia din anul acesta a târgului Light&Building, desfăşurat la Frankfurt, a adus în discuţie o temă extrem de importantă, şi anume, raportul dintre acestea şi sănătatea oamenilor.

În anul  2017, Premiul Nobel pentru medicină a mers la trei cercetători americani: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young. Prin izolarea şi investigarea genei „timpului” din musculiţa de fructe, ei au putut dovedi existenţa „ceasului interior”, care controlează  ritmul circadian al oamenilor, animalelor şi plantelor. Industria de iluminat, arhitecţii şi proiectanţii  au fost primii interesaţi de această descoperire ştiinţifică şi au început să dezvolte pe baza acesteia soluţii de iluminat şi concepte pentru o gamă largă de aplicaţii.

De fapt, în ce a constat descoperirea?  Ritmul biologic al fiinţei umane este în mod decisiv influenţat de ciclul luminii solare. Proporţia de lumină albastră este responsabilă pentru blocarea sau stimularea producerii hormonului somnului, melatonina. Lumina solară relativ albastră dimineaţa blochează hormonul melatoninei şi stimulează activitatea hormonului stresului, cortizolul.Astfel omul este complet treaz, se îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi apare sentimentul de bună condiţie fizică. În cursul zilei, culoarea luminii capătă un ton semnificativ mai cald, creând o inversare a acestui efect, astfel încât oamenii devin mai liniştiţi seara şi sunt pregătiţi pentru faza de somn iminentă.