Din păcate, succesul său profesional a fost dublat de o viaţă personală dominată de propriii demoni, care, într-un final, i-au şi grăbit sfârşitul. A plecat dintre noi mult prea devreme, la numai 58 de ani, din cauza alcoolismului, însă a trăit intens viaţa. Încă de la începutul ei...

Mama lui Richard, Edith, a murit la numai o săptămână după ce-l adusese pe lume pe cel de-al 13-lea copil al familiei, pe fratele lui Burton, Graham. Decesul ei a apărut în urma unei infecţii postpartum. La acea vreme, Richard avea numai 2 ani.

Tatăl actorului nu şi-a dorit responsabilitatea creşterii atâtor copii, motiv pentru care sora mai mare a lui Richard, Cecilia, l-a luat pe acesta acasă la ea şi l-a crescut împreună cu cei doi copii ai ei. Richard a crescut într-o casă din suburbia Taibach, în Port Talbot.

Evident, între cei doi fraţi s-a născut o prietenie minunată, care a durat întreaga lui viaţă. Mai mult, actorul a devenit apropiat şi de fratele lui mai mare, Ifor, care juca rugby şi care îl lua pe teren pe fratele lui mai mic. Richard a devenit destul de bun la acest sport, jucându-l cu pasiune şi pricepere.