Închide ochii şi vei afla dacă ai carenţă de vitamina B12. Lipsa ei creează probleme sistemului nervos

1 shutterstock 1560379814 jpg jpeg

Vitamina B12 joacă un rol important în susţinerea sistemului nervos. Când nivelul acestei vitamine este scăzut, deteriorarea terminaţiilor nervoase poate provoca simptome diverse dintre care unul iese la iveală doar când ochii sunt închişi.

Cauzele carenţei de vitamina B12 sunt foarte variate. Corpul uman are nevoie de această vitamină, numită şi cobalamină, pentru a produce globule roşii, pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pentru a îndeplini alte funcţii cheie. Complicaţiile legate de nivelurile scăzute apar adesea la extremităţile corpului, unde nervii sunt mai sensibili la atingere. Un simptom al deficitului de B12 poate apărea atunci când ochii sunt închişi.

Anemia cu deficit de vitamina B12 sau folat poate provoca o gamă largă de simptome. De obicei, acestea se dezvoltă treptat, dar se pot agrava dacă afecţiunea nu este tratată. Anemia se manifestă atunci când sunt mai puţine globule roşii decât în mod normal sau ai o cantitate anormal de scăzută dintr-o substanţă numită hemoglobină în globulele roşii.

Simptomele asociate cu nivelurile scăzute de B12 pot fi fizice sau neurologice

Semnele carenţei de vitamină B12 implică lipsa de energie, dificultăţi de respiraţie şi senzaţia de leşin. Alte simptome comune asociate cu nivelurile scăzute de B12 includ senzaţii ciudate sau furnicături în mâini, picioare şi picioare. Uneori, afectează conştientizarea poziţiei articulaţiilor atunci când ochii sunt închişi. În termeni clinici, simţul poziţiei articulaţiei (propriocepţie) este definit ca o capacitate individuală de a percepe poziţia unei articulaţii când ochii sunt închişi.

Afecţiunea este descrisă în studiul de caz al unui tânăr de 31 de ani care a dezvoltat un deficit de B12 după ce a suferit o intervenţie chirurgicală. La examinare, a avut o pierdere profundă a percepţiei poziţiei articulaţiilor şi a senzaţiei de vibraţii la toate extremităţile.

Citeşte şi:

Alimente pe care să le mănânci mai des la 20, la 30, la 40 şi la 50 de ani. Descoperă secretele tinereţii!

Ce vom mânca în viitor. Listă cu alimente pe care cel mai probabil le vom consuma frecvent

Cum poate fi prevenită carenţa de B12

Singurele alimente care oferă vitamina B12 sunt cele de origine animală, ca ouăle, carnea de pasăre, lactatele şi brânzeturile. Deoarece B12 se găseşte în mod natural în produsele de origine animală, persoanele care exclud carnea şi peştele din dieta lor sunt în general mai vulnerabile la carenţa de vitamină B12. Vegetarienii stricţi şi veganii sunt expuşi unui risc mare de a dezvolta o deficienţă de B12 dacă nu mănâncă cereale îmbogăţite cu vitamina B12 sau nu iau un supliment de vitamine. Afecţiunile care interferează cu absorbţia elementelor nutritive, ca boala celiacă, pot provoca lipsa de vitamina B12.

Cei care suferă o intervenţie chirurgicală stomacală pot prezenta, de asemenea, deficit de B12, deoarece aceasta poate reduce concentraţia de acid gastric. Corpul are nevoie de acesta pentru a extrage vitamina B12 din alimente.

FOTO: Shutterstock



Recente

dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg