Istoria arată că standardele de frumuseţe se schimbă constant. Mulţi sunt de acord că anumite femei, precum Greta Garbo, Grace Kelly, Ingrid Bergman au fost cu adevărat frumoase. Însă ceea ce constituie de fapt frumuseţea într-o anumită perioadă reprezintă un concept complex.

Chipurile sunt la modă şi apoi se demodează, este de părere Diana Vreeland, consultant special la „Institutul de costume al Muzeului Metropolitan de Artă‟ din New York. Legătura dintre modă şi politică pare să fie cea care determină standardele de frumuseţe. De fapt, spune Bruce F. Norton, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Americană, ceea ce este considerat a fi un chip frumos este adesea influenţat de ceea ce se întâmplă în societate.

Cum arată o femeie frumoasă în 2021-2022

Astăzi, se disting mai multe trenduri de frumuseţe minoritare, prin care şi stilul care se remarcă prin ten albit, păr vopsit în culori pastel şi ochi conturaţi puternic cu negru – aceste caracteristici trimit către anii 1930, în mijlocul spectacolelor de cabaret german. Însă majoritatea femeilor din întreaga lume, în prezent, îmbrăţişează ideea de frumuseţe oferită de o stare bună de sănătate.

„Ceea ce toate femeile frumoase de astăzi au în comun este un aspect evident al sănătăţii‟, spune Andrea Robinson, editor de frumuseţe la publicaţia „Vogue‟. „Chiar şi nuanţa pielii unui model aduce indicii despre stilul său de viaţă sănătoasă. Acesta este aspectul pe care femeile din ziua de astăzi încearcă să îl obţină‟, crede Andrea Robinson, editor de frumuseţe la revista Vogue.

Fotograful Francesco Scavullo confirmă aspectul sănătos al modelelor pe care le fotografiază în ultimii ani: „Contururile feţelor lor sunt perfecte, au ochi mari, inteligenţi şi mult păr. Sunt sănătoase. Pline de energie‟.

Tendinţa „sănătos-este-frumos‟ a început cu vreo două decenii în urmă, când buzele palide şi ochii intens machiaţi – aspectul rebel, care domina Parisului în anii 1960 – au făcut loc unei imagini naturale, sănătoase, obţinute şi cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate şi al antrenamentelor fizice regulate.

Vârsta şi culoarea părului nu mai sunt criterii eliminatorii

O altă tendinţă importantă este legată de vârstă. În ultimul deceniu, modelele trecute de prima tinereţe apar cu o frecvenţă tot mai mare în revistele populare. Directorul de fotografie al revistei pentru adulţi „Playboy‟ spune că nu de puţine ori a lucrat cu femei trecute de 30 de ani şi că, recent, a colaborat cu un model de peste 50 de ani, o femeie frumoasă, încă fotogenică.

Chiar şi părul grizonat se numără printre tendinţele de frumuseţe ale prezentului. „Părul grizonat este acceptat şi a fost întotdeauna‟, spune Andrea Robinson de la „Vogue‟. „Este posibil ca părul încărunţit să aibă nevoie de o îmbunătăţire, astfel încât să completeze nuanţa naturală a pielii femeii, dar nu trebuie să fie vopsit în altă culoare‟, explică editorul de la „Vogue‟: „în general, există mai puţine stigmate legate de vârsta mijlocie în zilele noastre, care să ne afecteze viziunea despre frumuseţe‟. Cu alte cuvinte, frumuseţea nu mai este asociată doar cu vârsta cuprinsă în intervalul de timp 19-25 de ani.

Un factor important al conceputului de frumuseţe adoptat în zilele noastre este sex-appealul. Fotograful de modă Scavullo subliniază ferm: „Feţele frumoase de astăzi sunt sexy‟.

Ştiai că…

… rujul roşu, folosit de Cleopatra, era făcut din ulei vegetal sau grăsime animală, pigment roşu, obţinut din zdrobirea gândacilor, şi compuşi din brom şi iod? Aceste amestecuri extrem de toxice puteau duce la apariţia de boli grave sau, uneori, la moarte – de unde derivă, posibil, expresia „sărutul morţii‟.

…în Evul Mediu, standardele de frumuseţe indicau chipurile simple şi luminoase, aşa că femeile în vechime îşi îndepărtau sprâncenele şi chiar şi genele?

… în Grecia antică, doamnele din înalta societate preferau sprâncenele groase şi unite, ca expresie a frumuseţii şi a stilului desăvârşit? Dacă trăsăturile native nu le ajutau prea mult, iar sprâncenele nu creşteau spectaculos, femeile îşi lipeau sprâncene făcute din păr de capră.

…în timpul dinastiei împăratului Wu, chinezoaicele purtau sprâncenele colorate în albastru, o vopsea scumpă numită quingdai? Ca formă, femeile erau încurajate să opteze pentru tuşe lungi şi drepte, cu vârfuri ascuţite precum cozile moliilor. Acest stil s-a numit „Molia Nemuritoare‟ şi a rămas popular ca standard de frumuseţe până la dinastia Tang.

… în anii 1600, o carte cu sfaturi de frumuseţe, scrisă de Sir Hugh Plat, recomanda celor care au întâmpinat probleme cu căderea părului, după ce şi-au vopsit podoaba capilară cu acid sulfuric, să folosească peruci?