Îngraşă sau nu pastilele contraceptive?

control ginecologic jpeg

Când trebuie luată pastila de a doua zi? Pastilele contraceptive scad apetitul sexual şi îngraşă? Află răspunsul la toate aceste întrebări şi multe alte mituri despre sănătatea sexuală!

Doamna doctor Mirela Popa,medic primar ginecolog şi specialist al campaniei de informare şi educare pe teme de contracepţie şi viaţă sexuală,Planifica Neprevazutul îţi spune exact care dintre miturile legate de viaţa sexuală sunt adevărate şi care nu.

 

1)     De ce nu este bine să iei pilule anticoncepţionale doar pe baza unei recomandări de la o prietenă?

Mi se întâmplă adesea să stau de vorbă cu paciente care,înainte de a veni la cabinet,au folosit un anumit tip de pilule contraceptive numai pentru că o cunoştinţă sau cineva de familie a folosit acele pilule cu rezultate bune. Este important să înţelegem că,deşi pilulele contraceptive reprezintă una dintre cele mai sigure metode contraceptive moderne,cu eficienţă foarte ridicată,acestea trebuie să fie alese numai în urma recomandării unui specialist. Acesta poate fi un medic ginecolog sau endocrinolog sau un specialist în planificare familială. Organismul fiecărei femei este unic,fiecare având anumite nevoi sau particularităţi care trebuie să se potrivească (şi nu să vină în contradicţie!) cu tipul de pilule folosit. În plus,în urma controlului,medicul poate să observe,de exemplu,că femeia are acnee sau află de la pacientă că menstruaţia sa are caracteristici particulare (flux abundent,durată prelungită,dureri accentuate etc) – exista anumite pilule contraceptive specializate în tratarea acestor tipuri de probleme,dar şi a altora.

  2)     Cât de adevărat este mitul conform căruia pilulele contraceptive îngraşă?  

Cel mai adesea,creştere în greutate poate să fie rezultatul unor modificări în ceea ce priveşte stilul de viaţă şi alimentaţia:mai puţină mişcare,cine la ore târzii,o prăjitură în plus,hidratare scăzută – toate acestea se pot suprapune peste faptul că am început să utilizăm pilulele. Dacă,însă,femeia consideră că stilul său de viaţă a rămas neschimbat,ea poate merge la mediculcare i-a prescris pilulele pentru a discuta cu specialistul pentru o nouă recomandare de pilule contraceptive.

  3)     Care este rolul pilulei de a doua zi şi cât de des ar trebui ea folosită? Ce efecte adverse are asupra organismului?  

Oricui i se poate întâmpla să aibă parte de momente în care sa nu poate fi  folosita o metodă contraceptivă,fie să fi avut parte de eşecul metodei contraceptive folosite. Am folosit prezervativul,iar acesta a alunecat sau chiar s-a rupt;utilizăm pilule contraceptive,însă am uitat să le luăm la timp sau nu le-am luat deloc 2-3 zile la rând;am luat anticoncepţionalul şi am avut un episod de vărsătură sau de diaree la mai puţin de 2-3 ore după administrare şi am avut şi contact sexual între timp. Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de situaţii în care metoda contraceptivă folosită eşuează şi în care se recomandă folosirea pilulei de a doua zi (alături de cazul în care nu ne-am protejat deloc). Pilula de a doua zi este un contraceptiv de urgenţă,pe bază de levonorgestrel,care,folosită în maximum 72 de ore de la contactul sexual,ne poate ajuta să evităm o sarcină nedorită.

Circulă anumite opinii conform cărora ar trebui să folosim pilula de a doua zi maximum o dată pe an sau chiar o dată în viaţă. Aceste opinii nu sunt corecte. La nevoie,pilula de a doua zi poate fi folosită chiar de mai multe ori în aceeaşi luna. Utilizarea frecventă nu determină infertilitate sau alte efecte negative pe termen lung. Pe termen scurt,în unele cazuri,femeia poate avea stări de greaţă sau ameţeală,dureri de cap sau abdomen,vărsături sau tensiune la nivelul sânilor,efecte cu durată şi intensitate scăzute. De asemenea,după utilizare,menstruaţia următoare poate să apară mai devreme sau mai târziu cu circa 7-10 zile decât în mod obişnuit. În cazul utilizării frecvente,principala reacţia secundară este caracterul imprevizibil al menstruaţiei – fapt ce afectează calitatea vieţii. Acesta este motivul pentru care este bine să folosim ocazional pilula de a doua zi.

  4)     Folosirea contraceptivelor pe o perioadă lungă de timp poate duce la scăderea fertilităţii?  

Nu,pilulele contraceptive nu determină infertilitate,indiferent de perioada administrării. Ele au numai rolul de a preveni apariţia unei sarcini nedorite pe perioada pe care sunt folosite. Dacă începând cu luna următoare,femeia întrerupe administarea pilulelor,sarcina este posibilă în orice moment,cu condiţia ca femeia şi partenerul său să fie sănătoşi din punctul de vedere al fertilităţii.

5)     Pilulele contraceptive pot interacţiona cu alte medicamente?

Antibioticele care interacţionează cu anticoncepţionalele sunt cele folosite în tratamentul tuberculozei. Antibioticele uzuale precum ampicilina, metronidazolul, chinolonele şi tetraciclina NU reduc efectul contracepţiei orale,pilulele rămânând la fel de eficiente chiar şi în condiţiile administrării simultane. Alte tipuri de medicamente care scad efectul anticoncepţionalelor includ antidepresivele,antiepilepticele,antifungicele. De aceea,este important ca femeia să precizeze medicului dacă urmează un anumit tratament atunci când îi sunt recomandate pilulele contraceptive regulate.

6)     Pilulele contraceptive scad libidoul?

Când ne referim la libido,este important să înţelegem diferenţa dintre dorinţa sexuală şi atracţia care există între parteneri. Astfel,dacă femeia nu se mai simte atrasă de partenerul său,acest lucru nu înseamnă neapărat că ea nu poate simţi dorinţă sexuală. O relaţie de cuplu de calitate este direct influenţată de modul în care cei doi au cultivat dorinţa sexuală,alături de alte aspecte precum respectul,admiraţia reciprocă,sprijinul reciproc. În general,pilulele contraceptive nu sunt cauza lipsei libido-ului,acesta fiind influenţat mai ales de relaţia de cuplu,de stresul extern care poate fi resimţit într-o anumită perioadă sau de considerente ce ţin de starea de sănătate. Însă,dacă femeia crede că nu există alte cauze pentru absenţa libido-ului,ea poate reveni la medicul ginecolog pentru mai multe investigaţii şi,eventual pentru a-i fi recomandate un alt tip de pilule.

7)     Pastilele anticoncepţionale trebuie luate la aceeaşi oră?

Da. Pentru a conta pe efectul pe care ni-l dorim odată ce am început să folosim anticoncepţionalele,fiecare pilulă trebuie luată la aceeaşi oră,în fiecare dintre cele 21 de zile de administrare,după care urmează o pauză de 7 zile,iar în cea de-a 8-a zi se începe o folie nouă-valabil pentru anticoncepţionalele cu 21 de pilele în folie. În cazul pilulelor cu 28 de pastile,nu se mai ţine cont de pauza de 7 zile,iar folia următoare se începe a doua zi după ce am terminat o folie. În cazul lor,ultimele 7 pilule din folie au efect placebo,iar rolul lor este acela de a ajuta femeia să ia pilulele corect,zi de zi.

8)     În ce condiţii se montează steriletul? Este adevărat că poate fi pus doar după ce ai avut deja un copil?

Steriletul este recomandat femeilor care au avut deja o sarcină,el putând fi folosit fără întrerupere pentru perioade îndelungate. Efectul contraceptiv este,la rândul său,neîntrerupt,atât timp când dispozitivul rămâne poziţionat corect. Steriletul este fix,fiind localizat la nivelul uterului femeii şi poate fi montat numai de medicul ginecolog. Avantajul este acela că,odată montat,grija contracepţiei dispare. Steriletul poate modifica menstruaţia:cel hormonal poate reduce fluxul şi crampele,în timp ce steriletul de cupru poate determina uneori un flux mai ridicat şi dureri mai pronunţate la menstruaţie.

Montarea steriletului se efectuează doar de către medicul ginecolog. Testele necesare care trebuie a fi efectuate înainte de montare sunt:testul Babeş-Papanicolau,examen secreţie vaginală,cultura col,testare chlamydia. Există mai multe tipuri de sterilet,iar varianta cea mai potrivită va fi stabilită în urma consultului ginecologic.

9)     Cele mai sigure contraceptive sunt şi cel mai vândute?

Cel mai sigur contraceptiv este cele potrivit,întotdeauna folosit sub recomandarea medicului,în urma unui control de specialitate. „Sigur” înseamnă eficienţă crescută,precum şi compatibilitate cu organismul femeii.

10)  Prezervativul duce la scăderea plăcerii în cazul bărbaţilor?

Adesea,aceasta este prejudecata care duce,de fapt,la apariţia unei sarcini nedorite. Bărbatul spune că prezervativul îi reduce plăcerea,iar femeia acceptă compromisul cu o oarecare îndoială,după ce bărbatul o asigură că el se va retrage la timp,exact înainte de ejaculare. Din păcate,adesea lucrurile nu stau chiar aşa,iar cei doi ajung în situaţia în care sunt nevoiţi să facă o alegere dificilă. Există mai multe tipuri de prezervativ,astfel încât calitatea actului sexual să nu fie influenţată. În plus,să mai spunem şi că prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează ŞI împotriva bolilor cu transmitere sexuală,infecţii care,în timp,pot duce inclusiv la infertilitate sau la apariţia cancerului de col uterin. Aşadar,prezervativul este obligatoriu,mai ales la începutul vieţii sexuale,precum şi ori de câte ori avem un partener sexual nou.



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg