Instrumente muzicale bizare. Unul dintre ele a fost folosit de Mozart, Wagner şi pentru muzica din filmul „Alien‟

1 shutterstock 1650860308 jpg jpeg

În prezent, există 6 categorii principale de instrumente muzicale în lume şi aproape 300 în fiecare categorie. Iată-le pe cele mai mari, mai ciudate şi mai bizare dintre acestea!

Majoritatea pasionaţilor de muzică aleg instrumente obişnuite, precum pianul, vioara sau chitara. Alţii le consideră prea plictisitoare şi optează pentru unele cele mai neobişnuite instrumente muzicale create vreodată, inclusiv unele despre care probabil că puţini au auzit până acum. Este cazul instrumentului numit zurna. Este realizat din lemn şi se foloseşte pentru a cânta muzică populară în Eurasia centrală. Cea mai importantă componentă a sa este planta de stuf. Stuful este legat de un capăt al unui tub conic de alamă, care este apoi aplatizat pe o fanta îngustă aflată la celălalt capăt. Este realizat în mod tradiţional din lemnul dur de prun sau cais, dar muzica pe care o face nu este tocmai dulce, ci este cunoscută pentru tonul puternic, ascuţit. Deoarece are un volum constant, nu este foarte potrivit pentru accentuarea ritmului, de aceea zurna este însoţit de o tobă mare. Descoperă şi alte instrumente deosebite în cele ce urmează!

Chapman

Este un instrument muzical electric conceput de Emmett Chapman la începutul anilor 1970. Un membru al familiei chitarelor, are de obicei 10 sau 12 corzi reglate individual şi a fost folosit pe înregistrările muzicale pentru a reda linii de bas. Conceput ca instrument complet polifonic, poate acoperi simultan mai multe dintre aceste părţi muzicale.

Ðàn Tre

Denumirea acestuia se traduce prin instrument muzical din bambus şi este deosebit de neobişnuit, deoarece există doar 2 în întreaga lume. A fost realizat de refugiatul vietnamez Minh Tam Nguyen pentru a-şi oferi puţină alinare în lagărul de muncă în care fusese trimis. Este o fuziune a tradiţiilor muzicale europene şi asiatice, fiind realizat din materiale reciclate găsite în jurul taberei: un tub de bambus, o cutie de ulei de măsline care amplifică sunetul şi 23 de corzi realizate din firele unui cablu telefonic.

Cornetul şopârlă

Cunoscut şi sub numele de şopârlă datorită aspectului său de serpentină, cornetul acesta a fost un instrument de suflat popular între 1500 şi 1650. Era fabricat dintr-o ţeavă de lemn cu găuri pentru degete de-a lungul lui, ceea ce-l face greu de mânuit. Piesa bucală a instrumentului este mai asemănătoare cu cea a unui instrument din alamă decât a unuia din lemn, necesitând modelarea buzelor şi a gurii obositoare dacă se foloseşte instrumentul mai mult timp. Cu o rază de acţiune de două octave şi jumătate, cornetul şopârlă a fost utilizat în principal pentru a întări vocea umană în coruri, în special cele ale contratenorilor.

Mayuri

Popular la curţile judecătoreşti indiene din secolul al XIX-lea, acesta este un instrument asemănător sitarului, cu gâtul cu coarde înclinate, la care se cântă după ce este pus pe genunchi. Mayuri are formă de păun. Păunul este un simbol al Indiei şi este asociat cu Saraswati, zeiţa hindusă a muzicii. Nu doar că arată ca una dintre aceste păsări fabuloase, dar chiar este făcut din pene de păun adevărate.

Clopotele chinezeşti

Au fost instrumente importante în timpul dinastiei chinezeşti Qin şi Han. Agăţate pe un cadru şi aranjate după dimensiune, clopotele au fost realizate cu atenţie, astfel încât să scoată sunete diferite atunci când sunt lovite. Fiecare clopot produce două tonuri distincte. Clopotele sunt mânuite de 5 muzicieni: 2 care stau în faţă, cu beţe lungi de lemn care lovesc clopotele Yong şi fac tonurile joase, şi 3 stau în spate, lovind clopotele Yong şi clopotele Niu cu ciocane de lemn în formă de T.

Cornul din cupru

Un strămoş îndepărtat al tubei, cornul din cupru în formă şerpuitoare a fost la modă la sfârşitul secolului al XVI-lea, în Franţa. A fost fabricat iniţial din lemn şi piele, apoi din cupru care s-a dovedit a fi un material mai stabil. Instrumentul a fost ţinut vertical la început, iar mai târziu muzicienii au început să cânte la el ţinându-l orizontal. A fost folosit de Mozart în opera sa „Ascanio‟, din anul 1771, şi de Wagner în opera sa „Rienzi‟. Recent, a apărut în partitura pentru filmul „Alien‟ a lui Jerry Goldsmith.

Hidraulofon

Un hidraulofon este un instrument muzical acustic la care se cântă prin contact fizic direct cu apa. A fost inventat de Steve Mann şi a fost folosit ca dispozitiv de explorare senzorială pentru persoanele cu vedere slabă.

FOTO: Shutterstock



Recente

obiceiuri demodate jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Eva Mendes, Ryan Gosling  jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
Emmanuel Macron, Brigitte Macron  foto Shutterstock jpg
Robert Downey Jr, Susan Downey  jpeg
Matthew Perry, în comă două săptămâni colaj  Sursa   Shutterstock jpg
Camilla Parker jpeg
Click! Pentru Femei jpeg
Olivia Munn, Christie Brinkley  foto   Shutterstock jpg
Chuck Norris  foto   Shutterstock, Imdb jpg
Familia Regala, obiceiuri alimentare jpg
Sharon Stone și Billy Baldwin  foto   Shutterstock, Sliver (1993) jpg
haine jpg
Angelina Jolie jpg
Lily Allen  foto   Shutterstock jpg
probleme in cuplu jpg
menstruatie  jpg
Christina Applegate jpg