Faptul că tuturor le plac misterele explică de ce jocurile de evadare devin din ce în ce mai populare idiferent de vârstă. Pune¬ la încercare abilităţile tale de detectiv, în timp ce încerci să găseşti explicaţia unor dintre cele mai mari mistere din toate timpurile. De la Triunghiul Bermudelor până la Jack Spintecătorul sau ciuma din 1518, există o mulţime de enigme a căror rezolvare a pus în încurcătură pe mulţi de sute de ani încoace. Descoperă povestea celor mai mari mistere nerezolvate din lume!

Corabia fantomă Mary Celeste

Este cea mai cunoscută poveste a unei corăbii fantomă. Povestea ei începe în data de 4 decembrie 1872. Era o navă britanico-americană numită „Mary Celeste”. A fost găsită pustiită, în derivă în Atlantic. S-a dovedit că era navigabilă şi că avea încărcătura intactă, cu excepţia unei singure bărci de salvare, care părea că să fost îmbarcată fără grabă. S-ar putea să nu ştim niciodată ce s¬-a întâmplat cu cei de la bord.

În noiembrie 1872, nava a pornit de la New York spre Genova, Italia. Era condusă de căpitanul Benjamin Briggs, iar echipajul era format din 7 membri, inclusiv soţia căpitanului şi fiica lor de 2 ani. Aprovizionările la bord erau suficient de mari pentru a ajunge timp de 6 luni. La bordul navei existau până şi o maşină de cusut şi un pian vertical. Nimic alarmant nu explică abandonul acestei nave în perfectă stare. Jurnalul zilnic al navei nu dezvăluie nimic neobişnuit şi, în interiorul navei, toate par să fie în ordine.

De-a lungul anilor, au fost lansate mai multe teorii care au inclus atacul piraţilor sau atacul unui monstru marin. În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au găsit o posibilă explicaţie care pare neverosimilă. Potrivit lor, pe navă ar fi avut loc o anomalie, o explozie cauzată de alcoolul de la bord care nu a lăsat urme de ardere, dar care a fost suficient de înspăimântătoare, încât căpitanul să ordone tuturor să se urce în barca de salvare.

Incidentul din trecătoarea Dyatlov

Într-o noapte de februarie a anului 1959, 9 excursionişti ruşi au murit misterios în munţii din Rusia de azi. În noaptea incidentului, grupul şi-a instalat tabăra pe o pantă, şi-a luat cina şi s-a pregătit pentru somn, dar, a doua zi dimineaţă, nu şi-au mai reluat expediţia.

Pe 26 februarie, căutătorii lor au găsit cortul abandonat, care fusese rupt din interior. În jurul zonei erau urme lăsate de grup, unele de şosete, altele de o singură pereche de ghete sau de picioare desculţe. Urmele se întindeau până la marginea unei păduri din apropiere. Aici au fost găsite primele 2 cadavre, purtând doar lenjerie de corp. După examinarea medicală a celor 2, precum şi a celorlaltor 7 descoperite în lunile următoare, hipotermia nu a fost cauza decesului. Dovezile păreau lipsite de sens. Un corp avea traumatisme cauzate de ceea ce părea să fi fost un atac brutal. Alţii aveau fie arsuri de gradul III, fie vărsaseră sânge. Unuia îi lipsea o limbă. Hainele unora dintre ei erau radioactive.

Au existat o mulţime de teorii menite să facă lumină în acest caz. Unii au spus că ar fi implicat KGB-ul, alţii că ar fi vorba despre un supradozaj de droguri. Desigur, au fost şi voci care au dat vina pe o intervenţie extraterestră, pe eventuale anomalii gravitaţionale sau pe o creatura asemănătoare lui Yeti. Un realizator de documentare a prezentat o teorie care implică un fenomen terifiant, dar real provocat de infrasunete. Vântul interacţionează cu topografia şi creează un bâzâit imperceptibil care poate induce totuşi panică, frică, greaţă, agitaţie sau poate da chiar aritmie şi dificultăţi de respiraţie. Este posibil ca acest fenomen copleşitor să fi dus la decesul fulgerător şi tragic al celor nouă excursionişti. 

„Manuscrisul Voynich‟

Acest manuscris are aproximativ 250 de pagini şi este scris într-un limbaj sau un sistem de scriere complet necunoscut. Datează din anii 1400 şi include ilustraţii ale unor plante dintr-o specie necunoscută. Denumirea manuscrisului a fost dată după numele negustorului polonez de cărţi care a cumpărat-o în anul 1912. Se crede că a fost conceput ca un text medical. Primul său proprietar confirmat a fost Georg Baresch (1585–1662), un alchimist din Praga. El a încercat să investigheze originile manuscrisului, dar n-a ajuns la niciun rezultat.

Când a ajuns în mâinile lui Voynich, acesta a fost sigur că a fost scris de alchimistul Albertus Magnus, cu toate că era de părere că ar fi putut aparţine şi omului de ştiinţă Roger Bacon. Unii cred că Voynich a fabricat singur manuscrisul şi istoria acestuia pentru a atrage atenţia, dar nu se explică datarea manuscrisului, indicată prin metoda radiocarbon de determinare a vârstei hârtiei şi a cernelii. La secole după descoperire, „Manuscrisul Voynich‟ rămâne la fel de inexplicabil ca la început.

Zona 51 din Nevada

Este o bază militară americană a cărei existenţă nu a fost confirmată până în anul 2013. Pe baza dovezilor istorice, s-ar părea că Zona 51 sprijină dezvoltarea şi testarea aeronavelor şi armelor experimentale. Secretul creat în jurul zonei 51 a stârnit zvonuri potrivit cărora guvernul l-ar folosi pentru a adăposti OZN-urile prăbuşite şi pentru a efectua teste de laborator pe extratereştri. Unii cred că acolo au loc cercetări privind călătoriile în timp, teleportarea sau întâlniri cu extratereştri, dezvoltarea unui mijloc de control al vremii sau activităţi legate de guvernarea din umbră a lumii. Un lucru este cert: oamenii adoră să creeze teorii ale conspiraţiei.

Dispariţia zborului 370 al Malaysian Airlines

Un alt mister rămas fără rezolvare este acela a dispariţiei avionului Boeing 777 care, pe data de 8 martie 2014, zbura din Malaezia spre China. La bord se aflau 239 de pasageri şi membrii echipajului. Efortul multinaţional de căutare, cel mai mare din istoria aviaţiei, a adus doar 20 de resturi de aeronave. Premierul Malaeziei a refuzat să spună mai mult decât că aeronava a dispărut deasupra Oceanul Indian. Lipsa unor explicaţii a generat apariţia unor teorii ale conspiraţiei, ceea ce este normal să se întâmple atunci când au loc evenimente dezastruoase, care sperie. Teoriile includ deturnarea, capturarea de către Statele Unite ale Americii, sinuciderea echipajului, mai ales că s-ar fi aflat că unul dintre piloţi avea probleme conjugale, un incendiu la bordul aeronavei, o lovitură de meteori sau o răpire extraterestră.

Dispariţia zborului 370 al Malaysian Airlines şi a celor 239 de persoane de la bord a rămas un mister până astăzi în ciuda faptului că s-au cheltuit 160 de milioane de dolari şi s-au cercetat mii de mile pătratede ocean.

FOTO: Instagram