Reprezentanţii MedLife atrag din nou atenţia asupra necesităţii de adaptare urgentă a strategiei naţionale de vaccinare şi de implicare a principalilor actori din societate pentru a determina un număr cât mai mare de români să se vaccineze. Este nevoie de implicarea polilor de încredere ai societăţii, precum biserica, armata, societatea civilă. Estimările actuale indică faptul că doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, ceea ce înseamnă o rată de 27 – 31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puţin 16 ani:

„Deşi estimările iniţiale erau că vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate până la sfârşitul lunii septembrie, se pare că intenţia de vaccinare a românilor este mult sub aceste aşteptări. Studiul pe care l-am realizat arată că doar 5 milioane de români se vor vaccina, iar asta până la finalul anului. Problema nu va mai fi dată de lipsa disponibilităţii vaccinurilor, având în vedere că deja numărul locurilor disponibile pentru vaccinare a depăşit numărul persoanelor înscrise pe listele de aşteptare. Dacă percepţia nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina. Aşadar, marea provocare va consta în educarea, încurajarea şi convingerea unui număr cât mai mare de persoane să se vaccinze. Va fi nevoie de efortul şi mobilizarea comună a principalilor actori din societate -  autorităţi, mediul de afaceri, societatea academică, lideri de opinie, biserica şi nu numai. Este extrem de important ca oamenii să înţeleagă necesitatea vaccinării pentru a controla pandemia. Creşterea numărului de persoane vacciante se traduce prin scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 şi minimizarea cazurilor grave, fiind în strânsă legătură cu revenirea la o economie normală şi reluarea vieţii sociale. Este singura soluţie pentru a atinge aceste mize‟, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.

Doar 10-13% din populaţia României are intenţie fermă de a se vaccina

Studiul realizat MedLife estimează un număr de aproximativ 2 milioane de persoane cu intenţie fermă de a se vaccina cât mai repede sau nu mai târziu de luna viitoare. Alţi 3-4% iau în calcul vaccinarea peste 3- 6 -12 luni sau chiar peste 1 an. Conform datelor obţinute, cea mai mare rată de vaccinare se remarcă în mediul urban, unde se estimează că aprox. 33-38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la finalul anului. În schimb, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de aprox. 19-23% din totalul populaţiei de peste 16 ani. De altfel, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, în timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural. Nivelul de educaţie este un alt factor care influenţează major intenţia de vaccinare, fiind în relaţie direct proporţională. Mai exact, cu cât nivelul de educaţie este mai ridicat, cu atât cresc şi ratele de vaccinare - din prezent şi aşteptate la final de an.

Bărbaţii sunt mai deschişi la ideea de vaccinare