Învaţă-l să spună „mulţumesc“!

1 76538 original jpg jpeg

Sunt părinţi care uită să-şi înveţe copilul să spună „bună ziua“, „mulţumesc“, „te rog“ - şi apoi se miră că juniorul devine un mic dictator sau că o ia pe căi greşite. Bunele maniere nu-s doar de ochii lumii, reprezintă asumarea unor principii de viaţă şi calea spre integrare socială.

Politeţea se învaţă acasă, cu răbdare. Începe cu formulele de salut, cu acel „mulţumesc“, care arată că micuţul apreciază efortul celor care îl hrănesc şi îl îngrijesc, cu „te rog“ în loc de imperativul „adu-mi“ şi „fă-mi“. Părintele trebuie să dea, obligatoriu, exemplul pesonal, inclusiv în ceea ce priveşte atitudinea de deschidere, de solidaritate şi de respect faţă de ceilalţi.

Ce e dincolo de cuvinte 

Pe măsură ce micuţul creşte, va înţelege că toate acele cuvinte magice sunt mai mult decât simple formule, pe care le repetă doar pentru că aşa l-au învăţat mami şi tati. Explică-i, pe înţelesul lui, că „mulţumesc“ şi „bună ziua“ sunt semnele recunoaşterii valorii persoanei căreia îi este adresat salutul sau mesajul de mulţumire. În schimbul acestora, copilului i se va răspunde pe măsură, cu un „să creşti mare“ sau cu un „mulţumesc, asemenea“ – echivalentul unei aprecieri reciproce şi includerii sale într-un cerc social.

Calea spre relaţionare 

La vârste mici, copilul nu este foarte sociabil. Spre vârsta de 2-3 ani, prichindelul tău începe însă să se deschidă către lume: dornic să fie valorizat şi să i se recunoască meritele, va învăţa să recunoască şi meritele celor din jur. Treptat, îşi va da singur seama că bunele maniere îl ajută să relaţioneze mai bine, că respectul faţă de ceilalţi aduce respect de sine.

Fapte, nu doar vorbe 

Ceea ce trebuie să mai afle copilul este că vorbele trebuie să fie dublate mereu de fapte. Recunoştinţa se exprimă şi printr-o jucărie împrumutată cu generozitate sau printr-un buchet de flori. Respectul faţă de cei în vârstă înseamnă şi un loc cedat în autobuz. Gratitudinea faţă de mami sau buni se extinde şi asupra altor femei din anturaj. Politeţea excluse replicile obraznice sau glumele gratuite, pe seama celor nevoiaşi sau neputincioşi.

Grija pentru natură 

Printre deprinderile pe care micuţul trebuie să le dobândească se numără şi cele privind respectul şi grija pentru tot ceea ce înseamnă natură şi mediul înconjurător. Hârtiile se aruncă la coş, nu pe jos, copacii se plantează şi se udă, nu se scrijelesc cu cheia, sticlele goale de suc se colectează, în vederea reciclării, nu se aruncă pe geam. Sunt gesturi simple, de bun simţ, cu consecinţe importante pentru comunitatea în care creşte odorul tău.

Truc CPF 

Încurajează-ţi copilul prin recompense pozitive: cu steluţe colorate pentru fiecare lucru bine făcut, cu o jucărioară, atunci când se adună mai multe steluţe. Treptat, toate lucrurile şi gesturile pe care vrei să le ştie îi vor intra în reflex.