IQOS a fost autorizat spre comercializare ca produs cu risc modificat în SUA

1 iqos fda 2 jpg jpeg

Utilizatoarele dispozitivelor IQOS au început luna iulie cu o veste bună. Dacă în 2019 Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite aproba comercializarea IQOS pe piaţa americană, recent, aceeaşi agenţie a autorizat comercializarea IQOS ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP).

Decizia a fost luată după ce FDA a analizat timp de patru ani numeroasele cercetări şi dovezi ştiinţifice prezentate de compania Philip Morris International cu privire la impactul şi principiul de funcţionare al dispozitivelor IQOS. Concluzia experţilor a fost că datele disponibile poziţionează IQOS ca produs ce poate reprezenta o alegere mai bună pentru întreaga populaţie, atât fumători, cât şi nefumători.

Conform studiilor, spre deosebire de ţigările clasice, dispozitivele heat-not-burn IQOS reduc semnificativ expunerea organismului la substanţe chimice dăunătoare şi potenţial dăunătoare. Principiul de funcţionare este cel care permite acest lucru, spun specialiştii. Încălzind tutunul până la 350°C, fără să îl ardă, dispozitivele IQOS emit un aerosol cu conţinut de nicotină, dar în acelaşi timp este redusă producţia de substanţe nocive şi potenţial nocive.

2 iqos fda 1 jpg jpeg

„Datele prezentate de compania Philip Morris International arată că o comercializare a acestor produse, însoţită de informaţie autorizată, i-ar putea încuraja pe adulţii consumatori de tutun să facă tranziţia de la ţigările obişnuite spre dispozitivele heat-not-burn, cu un risc redus de expunere la substanţe nocive, dar numai dacă trecerea de la ţigaretele convenţionale la astfel de dispozitive este completă”, a precizat Mitch Zeller, directorul Centrului pentru Produse din Tutun din cadrul FDA.

Prin această decizie, FDA certifică faptul că IQOS diferă în mod fundamental de ţigările convenţionale prin faptul că:

  • IQOS încălzeşte tutunul, dar nu îl arde;
  • în timpul utilizării, emisia de substanţe nocive şi potenţial nocive este redusă în mod semnificativ;
  • studiile ştiinţifice de până acum au demonstrat că trecerea completă de la ţigări convenţionale la IQOS reduce semnificativ expunerea organismului la substanţe nocive şi potenţial nocive.

„Prin acordarea acestei autorizaţii de comercializare ca produs din tutun cu risc modificat, FDA ţinteşte să dea o asigurare în plus că informaţia transmisă consumatorilor, referitoare la riscul redus de asimilare a unor substanţe nocive sau potenţial nocive ori la expunerea redusă a organismului la acestea, odată cu folosirea produsului din tutun, este susţinută prin dovezi ştiinţifice şi pe înţelesul tuturor”, a precizat Mitch Zeller, J.D., directorul Centrului pentru Produse din Tutun din cadrul FDA.

Astfel, IQOS devine primul şi singurul produs electronic pe bază de nicotină care primeşte acest tip de autorizaţie pe piaţa americană.

Sursa foto: Philip Morris International