Îţi curge nasul şi tuşeşti în mijlocul verii? Cum se explică răcelile din sezonul cald

1 de ce racim vara jpg jpeg

Sunt 30 de grade afară, iar tu ai reuşit să răceşti şi nu-ţi explicit deloc fenomenul. Strănuturile repetate, nasul care curge sau tusea seacă sunt primele simptome care îţi indică o răceală, în ciuda faptul că ne aflăm în sezonul cald. Care este cauza?

Un medic pediatru a explicat, la Antena 3, diferenţele dintre o răceală care apare vara şi una “clasică” din sezonul rece. Potrivit acestuia, virusul care apare când e cald afară poate fi uşor confundat şi cu o alergie.

Citeşte şi: Ce boli poate ascunde transpiraţia în exces

''Afecţiunile acute ale căilor aeriene au etiologie diferită, iarna versus vara, în timp ce în anotimpul rece au circulaţie mai mare virusurile cu replicare rapidă pentru că cele respiratorii, la temperatură scăzută, exemplul clasic fiind gripa - asta nu înseamnă că nu poţi să faci gripă vara - poţi să faci dacă vei călători într-o zonă unde există circulaţie de virusuri gripale.

Vara există ciruculaţia altor virusuri care nu au nevoie de anumite condiţii de temperatură scăzută pentru a supravieţui şi pentru a se replica la nivelul mucoaselor noastre respiratorii.

Cele mai multe dintre manifestările inconfortabile care mimează răceala, de multe ori nu sunt infecţioase în cursul verii. Cu alte cuvinte, nu avem nevoie de medicamente destinate combaterii procesului infecţios. Sunt copii care au febră, tuse, strănut, secreţii, dar acestea nu sunt atribuibile unei vizite a unui musafir nedorit (...) Mesajul important pentru părinţi care trebuie să demonteze un mit foarte frecvent la noi la români este mitul cu o săptămână. Un proces acut infecţios nu trece în totalitate, în niciun caz într-o săptămână'', a explicat Mihai Craiu, medic primar pediatru.

Sursa foto: pixabay.com