Îţi laşi copilul singur acasă? De la ce vârstă este indicat

1 fetita citeste 1109358518 jpg jpeg

A fi nevoită să laşi singur un copil acasă nu este o decizie uşoară, chiar şi în cazul în care al tău este capabil să-şi poarte de grijă până când tu fugi să cumperi ceva rapid de la un magazin. Chiar dacă va dura numai câteva minute, nu ştii niciodată ce se poate întâmpla în lipsa ta. Oricât de convenabilă ar părea alternativa de a-ţi lăsa copilul singur, până la o anumită vârstă este mai bine să nu-l laşi neobservat.

Este firesc să-ţi faci griji, dar te vei simţi mai încrezătoare dacă pregăteşti copilul şi pe tine însăţi înainte. Va descoperi şi el că poate fi o experienţă pozitivă care-i va spori încrederea în sine şi-l va face mai independent.

Aspecte de luat în calcul

Este evident că un copil de cinci ani nu poate rămâne singur în casă, dar odată ajuns în jurul vârstei de 8-10 ani ar putea sta o scurtă vreme, de probă, apoi ceva mai mult. Este greu de ştiut când este gata un copil să se descurce singur acasă. Numai tu, ca părinte, poţi să simţi că este pregătit sau nu. Vei fi surprinsă să descoperi că el este gata să facă acest pas cu mult înainte de a te simţi tu împăcată cu ideea. Pe de altă parte, sunt copii mai mari care par mai temători.

În general, nu este o idee bună să laşi singur un copil mai mic de 8 ani, chiar şi pe o perioadă scurtă de timp. Fiecare copil este diferit, dar la această vârstă, majoritatea copiilor nu au maturitatea şi abilităţile necesare pentru a răspunde unei urgenţe dacă sunt singuri. De asemenea, gândeşte-te şi la zona în care locuiţi, dacă este intens circulată sau nu, dacă există vecini în care poţi avea încredere că-l vor ajuta în cazul unei urgenţe.

Indicii că este pregătit

Este important să observi modul în care copilul se descurcă în anumite situaţii. Dacă este responsabil, se îngrijeşte singur de teme, respectă regulile casei, este obişnuit să facă unele treburi casnice, este posibil să poată sta singur câteva ore. Un alt semn că este capabil să aibă grijă de el în lipsa ta este acela că poate să-şi păstreze calmul în situaţii neaşteptate, când lucrurile nu merg aşa cum plănuia. Asigură-te că ştie care sunt posibilele pericole la care se poate expune în casă şi cui să ceară ajutorul dacă i se întâmplă ceva grav. Află cum vede el ideea de a sta singur. La început, poţi ieşi câteva minute la cumpărături fără să-l iei cu tine, apoi poţi lipsi mai mult. Treptat, se va obişnui cu ideea că se poate descurca şi singur.

Discutaţi la întoarcere cum a fost experienţa pentru el. Este normal să se confrunte cu teama singurătăţii. Un animal de companie îl va ajuta să nu se simtă abandonat şi să uite de temeri. Îndeamnă-l să facă activităţi distractive ca pictura, desenul, îngrijrea florilor, lectura.

Aşa previi pericolele!

Înainte de a fi lăsat singur acasă singur, copilul ar trebui să ştie când este nevoie să apeleze serviciul de urgenţă 112, dar şi în ce situaţii este intezis să facă acest lucru. De asemenea, copilul trebuie obişnuit să închidă şi să deschidă uşa de la intrare, fără a permite accesul străinilor, şi să folosească telefonul corect, pentru a te putea contacta când are vreo problemă.

Ori de câte ori aveţi ocazia şi simţi că e momentul prielnic, vorbiţi despre posibilele situaţii de urgenţă care pot apărea. Întreabă-l ce ar face dacă ar simţi miros de fum sau de gaz, dacă începe un cutremur, dacă bate la uşă cineva, dacă se opresc apa, curentul electric sau gazele. Se impune şi stabilirea câtorva interdicţii. Explică-i că nu are voie să bea din sticle cu un conţinut pe care nu-l cunoaşte, să fumeze, să ia alte medicamente decât cele lăsate de tine, dacă are nevoie. Învaţă-l să nu atingă prizele şi să nu deschidă gazele decât în prezenţa unui adult. Notează-i undeva numerele de telefon la care să apeleze numai în cazuri urgente şi explică-i cum să reacţioneze în acele situaţii.

Înainte de a pleca...

...atunci când vă decideţi că este pregătit să rămână singur acasă, stabiliţi perioada în care vei lipsi şi o oră la care să luaţi legătura, eventual după terminarea cursurilor de la şcoală. Puteţi face un program pentru apeluri telefonice. Stabiliţi reguli de bază cum ar fi să nu primească pe nimeni fără ştiinţa ta, să folosească televizorul sau alt dispozitiv electronic un timp limitat. Pune-i la îndemână alimente şi apă la care are acces cu uşurinţă.

Dacă este bolnav, lasă-i doar doza necesară nu recipientele sau foliile de medicamente întregi, pentru a evita supradozarea. Pentru situaţia în care se întrerupe curentul electric, lasă-i o lanternă, iar în eventualitatea în care nu-i vei putea răspunde la telefon, lasă-i o listă cu câteva persoane la care poate apela. Cu pregătirea potrivită şi puţin exerciţiu, atât copilul, cât şi tu vă veţi simţi pregătiţi pentru zilele în care el trebuie să stea singur acasă.

Sfat

Pune la loc sigur, departe de accesul copiilor medicamentele, brichetele, chibriturile, cheile de la maşină, băuturile alcoolice, ţigările.