Unele studii arată că persoanele care bârfesc este posibil să manifeste acest obicei din cauza anxietăţii. Tot cercetările au arătat că bârfa are şi efecte benefice, dar şi nocive asupra stării psihice şi chiar fizice. Astfel, acest obicei ne ajută să ne descărcăm de emoţiile negative, să scăpăm de stres, dar, în acelaşi timp, poate creşte tensiunea şi favorizează apariţia insomniei. De asemenea, bârfitul este un mod de socializare, dar, în acelaşi timp, poate fi şi o dovadă de lipsă de educaţie. Aşa-zisele avantaje apar doar în cazul situaţiilor când prin bârfă nu facem decât să ne descărcăm sufletul unui prieten şi atunci când, desigur, se păstrează discreţia, nu şi când bârfa este sinonimă cu jignirea sau cu calomnierea.

 

De ce bârfim?

Bârfa trădează multe aspecte ale personalităţii. Există mai multe motive care îi determină pe oameni să bârfească:

  • Pentru a te simţi superior. Unele persoane care nu au o părere bună despre ele se simt mai bine sau într-o poziţie superioară dacă îi pun pe alţii într-o lumină nefavorabilă.
  • Din plictiseală sau pentru a socializa. „Bârfa oferă un prilej şi subiect de comunicare între oameni. Cu cât subiectele posibile sunt mai restrânse şi relaţiile mai apropiate, cu atât bârfa poate deveni mai prezentă, pentru că rezolvă foarte multe lucruri în acelaşi timp, creează un sentiment de relaţie strânsă, bazată pe încredere şi comunicare”, spune psihologul Lena Rusti.   
  • Din nesiguranţă. Acest obicei poate arăta nesiguranţa în forţele proprii, o lipsă de stimă de sine.
  • Din gelozie. Este uşor să comentezi reuşitele altora dacă eşti ros de gelozie.
  • Pentru a face parte dintr-un grup sau pentru a fi acceptat în el. Între bârfitori se naşte o comuniune, un sentiment de apartenenţă la un grup.  
  • Pentru a atrage atenţia celorlalţi asupra propriei persoane
  • Din furie sau nefericire.

 

Este bine să se evite bârfa la locul de muncă

Serviciul este şi locul unde bârfele se întreţin frecvent şi aproape că în orice mediu profesional există un „bârfitor-şef”. Se califică în această funcţie cei care vor să fie mereu în centrul atenţiei dar, pentru că nu au o calitate prin care să se remarce, mizează pe comentariile răutăcioase făcute la adresa colegilor. Bârfitorii de la serviciu sunt cei care prin acest obicei întreţin o atmosferă toxică, plină de animozităţi şi de intrigi. Fereşte-te să intri în cercul celor care întreţin bârfele la locul de muncă, pentru că, în final, tot ei vor avea de suferit. Potrivit unui sondaj american, cei mai neplăcuţi colegi sunt bârfitorii. În cele din urmă, cei care bârfesc vor fi marginalizaţi de colegi.