Ivan cel Groaznic (1530 - 1584) a fost încoronat ca ţar al Rusiei la vârsta de 16 ani. Încă de la început, domnia sa a fost marcată de reforme şi modernizări. După moartea soţiei sale, Anastasia, comportamentul ţarului s-a schimbat. I-a suspectat pe nobili că au otrăvit-o pe Anastasia şi că au complotat împotriva lui. De aceea, a început o campanie împotriva nobilimii, în urma căreia mulţi nobili şi-au pierdut viaţa. Catedrala Sf. Vasile din Moscova a fost construită la ordinele ţarului. Se spune că Ivan cel Groaznic ar fi ordonat ca arhitecţii care au ridicat-o să fie orbiţi, pentru a nu mai construi vreodată ceva asemănător.

Faptele sângeroase

Ivan cel Groaznic s-a remarcat prin cruzimea sa. În 1570 a avut loc masacrul de la Novgorod, în timpul căruia au fost ucişi între 15.000 şi 60.000 de localnici. Un cronicar din Novgorod descria astfel faptele sale: „Ţarul a poruncit ca boierii puternici, negustorii importanţi, funcţionarii administrativi şi cetăţenii de orice rang să fie aduşi în faţa sa, împreună cu soţiile şi copiii lor. Ţarul a dat poruncă să fie torturaţi în prezenţa sa în diverse feluri, pline de ură, oribile şi inumane… trupurile lor torturate şi arse în foc în chipuri rafinate… erau apoi aruncate în râul Volkov…zilnic cam o mie de fiinţe umane de toate vârstele erau azvârlite în apă şi înecate…”.

Giles Fletcher, ambasador al Elisabetei I a Angliei, îl descria astfel: „În preumblările sale, dacă nu-i plăcea de chipul sau persoana cuiva pe care îl întâlnise pe drum, sau pe care-l văzuse, dădea poruncă să i se taie capul. Lucru care era făcut, iar capul era azvârlit la picioarele sale”, scria diplomatul. Înainte de a muri, Ivan şi-a bătut crunt fiica însărcinată, provocându-i avortul şi şi-a ucis fiul, într-un acces de furie.