Izvorul Tămăduirii. Ce NU ai voie să faci în această zi sfântă ca Paştele

Izvorul Tămăduirii  Ce NU ai voie să faci în această zi sfântă ca Paştele jpeg

În fiecare an, prima vineri de după Paşte este o zi la fel de sfântă ca Învierea Domnului. Izvorul Tămăduirii este un praznic pentru Maica Domnului. Cu această ocazie, credincioşii află ce rol a avut mama lui Iisus în mântuirea oamenilor.

Numele acestei zile sfinte, la fel de importantă ca Paştele, vine încă din vremuri îndepărtate. Aminteşte de minunile săvârşite la un izbor din apropiere de Constantionpol. Înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o padure.

Era aproape de oraş şi, acolo, a întâlnit un bătrân orb. Bărbatul i-a cerut lui Leon cel Mare nişte apă şi l-a rugat să îl ducă în cetate. Leon a căutat apă, dar în zadar. Nu găseşte niciun izvor în apropierea locului de unde se aflau cei doi.

Izvorul Tămăduirii - legenda sărbătorii

La un moment dat, Leon cel Mare aude vocea Maicii Domnului:

"Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati".

Orbul s-a mirat - ”Maica Domnului eşti aici! Te-am găsit!”

Leon cel Mare a exclamat - „Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată. Aici este izvorul tămăduitor, fântâna dătătoare de sănătate!”

După ce ascultă de Maica Domnului, Leon găseşte un izvor. Îi dă orbului să bea şi îl spală pe faţă. În acel moment, bătrânul şi-a recăpătat vederea. După ce Leon cel Mare ajunge împărat, construieşte o biserică lângă izvor.

Poveste Izvorul Tămăduirii

Împaratul Justinian (527-565) suferea de o boala grea şi s-a vindecat dupa ce a baut apa din izvor. În semn de mulţumire, a ridicat o biserică şi mai mare. Lăcaşul de cult a fost distrus în 1453, de turci.

Tradiţia spune că, în toţi anii, apa izvorului a vindecat boli, răni şi suferinţe. Vineri, de Izvorul Tămăduirii, preoţii fac în biserică slujba de sfinţire a apei - Agheasma Mică.

Tradiţii Izvorul Tămăduirii

Troparul Izvorului Tămpăduirii - „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”.

izvorul tamaduirii ce nu ai voie sa faci in aceasta zi sfanta ca pastele 1 jpg jpeg

Acest cântec, rostit de preot în timp ce udă credincioşii cu agheasmă, purifică, elimină energiile negative şi paguba. Apa sfinţită are efecte benefice pentru sănătate. Bolnavii care o beau pe stomacul gol, înainte de masă, se inzdrăvenesc.

Cu Agheasma Mică se stropeşte prin casă, dar NU în baie. Este păcat! Maica Domnului este considerată mijlocitoarea noastră către Iisus, cea care a suferit pe Drumul Crucii pentru fiul ei. Creştinii cer ajutorul ei când au necazuri.

Izvorul Tămăduirii - Jurământul juvenil

Este un ritual care are loc în unele zone din ţară. Are loc an de an, de Izvorul Tămăduirii. Participă tineri cu vârste de 9-14 ani care se plac între ei. Aceştia îndeplinesc mai multe ritualuri, îşi jură loialitate şi fac schimb de obiete cu valoare sentimentală, nu materială.

Este un ritual de înfrăţire sau ajutor reciproc între cei care sunt prieteni. Este un ritual pe care îl fac şi unii adulţi, apoi se comportă de parcă ar fi rude. Legământul înseamnă că eşti ajutorul celui cu care te-ai legat, pe viaţă!

Citeşte şi: Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii: ce nu ai voie faci azi

Izvorul Tămăduirii e o zi bună pentru cei care sapă fântâni. Apele sunt zbuciumate şi zgomotoase, uşor de găsit. În această zi nu se spală, nu se calcă, nu se coase. La ţară, gospodarii aruncă cu agheasmă mică peste animalele din ogradă.

Citeşte şi: În Săptămâna Luminată se deschide raiul

Sursa: antena3.ro