Izvorul tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

1 62318 original jpg jpeg

În Vinerea din Săptămâna Luminată, cunoscută şi drept Vinerea Scumpă, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Izvorului Tămăduirii.

Este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului, considerată izvorul care a izbăvit omenirea de păcate, prin naşterea Mântuitorului.

Ziua în care se sfinţesc apele

În această zi, în toate lăcaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, preoţii săvârşesc slujba de sfinţire a apei, numită Aghiasma Mică. Apoi îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată. Oamenii iau sticluţe cu aghiasmă şi acasă. Tradiţia spune că apa sfinţită este leac pentru bolnavi, aduce bunăstarea în casă şi alungă spiritele rele. De asemenea, această  zi sfântă aminteşte de minunile Maicii Domnului, săvârşite acum mai bine de 1 500 de ani la un izvor de lângă Constantinopol.

Legenda apei de leac a Maicii Domnului

Înainte de a urca pe tron, împăratul Bizanţului, Leon cel Mare, trecând  printr-o pădure, a întâlnit un bătrân orb, care se rătăcise. Acesta i-a cerut puţină apă. Ca să-i potolească setea cumplită, Leon a căutat în zadar un izvor. Când era pe punctul să renunţe, a auzit un glas de femeie, care l-a îndemnat spre un loc unde a găsit un izvor. Astfel, Leon a potolit setea bătrânului orb. S-a întâmplat şi o minune: după ce orbul s-a spălat pe faţă cu apa tămăduitoare, i-a revenit vederea. Atunci Leon şi-a dat seama că vocea pe care o auzise era a Maicii Domnului. După ce a devenit împărat, pe locul acelui izvor minunat, a ridicat Biserica Vlaherne. Astăzi, în Istanbul, pe locul acestei biserici se află o capelă, care adăposteşte icoana făcătoare de minuni, dar şi izvorul Maicii Domnului.

Pe urma izvoarelor vindecătoare

Biserici cu izvoare binefăcătoare se află şi pe meleagurile noastre. În Dobrogea curge de aproape 2000 de ani izvorul tămăduirii de la Mănăstirea Dervent. Existenţa lui este legată de Sfântul Andrei. Se spune că acesta a lovit cu toiagul în pământ, loc din care a început să curgă apa, despre care se spune a vindecat mulţi bolnavi. Un alt izvor făcător de minuni este cel de la Mănăstirea Ghighiu, lăcaş sfânt aflat lângă Ploieşti. Ape cu puteri vindecătoare se află şi la Mănăstirea Prislop. Potrivit legendei, acestea i-au redat sănătatea domniţei Zamfira, fiica lui Moise Basarab, domnitor al Ţării Româneşti. Se spune că în ţara noastră există peste 200 de izvoare cu puteri vindecătoare.

Puterea rugăciunii

Ca să primească ajutor de la apa tămăduitoare, cei aflaţi la ceas de necaz trebuie să se roage cu multă credinţă la Maica Domnului, care a suferit pentru fiul său pe drumul Crucii. Preoţii spun că, pentru a găsi puterea de a merge mai departe, credincioşii trebuie să fie cu gândul şi cu sufletul la Maica Domnului. Una dintre rugăciunile despre care se spune că are o mare putere vindecătoare este Acatistul Maicii Domnului.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg