Agenţii economici care comercializează produse alimentare neambalate (vrac) trebuie să afişeze, la loc vizibil, informaţii despre prezenţa substanţelor care pot provoca alergii sau intoleranţă, anunţă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Informaţiile trebuie să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializarii la distanţă, înaintea achiziţionării acestora. Totodată, informaţiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, accesibil, lizibil.

„Pe data de 14 iunie 2021, a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Preşedintelui ANPC nr. 163 din 03.06.2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă la produsele alimentare neambalate. Ordinul prevede ca, începând din această dată, produsele alimentare nepreambalate  să fie însoţite, la vânzare, în mod obligatoriu, de informaţii privind prezenţa substanţelor sau a  produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă.

Astfel, informaţiile trebuie să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării acestora.

De asemenea, informaţiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.

Nu în ultimul rând, ordinul arată că, pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile privind substanţele/produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă figurează pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material informativ”, se arată în comunicatul ANPC.