Există câteva plante care ajută la atenuarea durerilor osteoarticulare şi care vin în completarea tratamentului prescris de medic.

Gheara diavolului, bun analgezic 

Gheara diavolului e recomandată pentru acţiunea analgezică. Pentru durerile minore de reumatism sau articulare se recomandă să se bea 1-3 căni pe zi de infuzie din 2 g de plantă la o cană cu apă clocotită. Sunt bune şi cremele şi gelurile care au în compoziţie gheara diavolului. Se masează uşor zona dureroasă.

Coada-calului, proprietăţi remineralizante

Având proprietăţi remineralizante dovedite, coada-calului este recomandată celor care au probleme legate de mobilitatea articulaţiilor. În compoziţia plantei este semnificativ procentul de siliciu, supranumit şi „paznicul tinereţii“. Acesta stimulează producerea de colagen, răspunzător de vigoarea ţesuturilor musculare şi de mobilitatea articulaţiilor. O cură cu coada calului combate şi pierderea densităţii osoase. Se utilizează sub formă de decoct, care se prepară din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă. În apa care fierbe, se adaugă planta, se acoperă, se lasă la foc mic 10 minute. Se strecoară, se beau 2 căni pe zi, cel puţin 3 luni.

Sfat CPF

Coada-calului se foloseşte şi sub formă de tinctură. Prepar-o din 20 g plantă uscată la 100 ml alcool dublu rafinat. Lasă la macerat 8 zile. Ia 25-30 picături de 3 ori pe zi în puţină apă, în cură de 3 luni.

Atenţie!

Cura cu coada-calului e contraindicată în litiaze renale şi edeme cardio-renale.

Coaja de salcie, aspirina naturală

E recomandată în durerile de oase pentru acţiunea antipiretică şi analgezică. O iei sub formă de decoct preparat din 2 linguri de coajă mărunţită la o cană cu apă, din care iei 5-6 linguri pe zi. O poţi consuma şi sub formă de pulbere de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă.

Frunzele de mesteacăn şi de plop, antiinflamatoare

Frunzele de mesteacăn şi de plop ajută la eliminarea toxinelor din corp. Au acţiune antiinflamatoare şi se folosesc sub formă de ceaiuri, astfel: se face un decoct dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi.

Masaj de leac

Ca regulă generală, durerile osteoarticulare se calmează şi prin masarea zonelor cu probleme, cu ajutorul uleiului de tătăneasă sau de piper negru. Se mai poate folosi ulei de levănţică, de muşeţel, sovârf, ghimbir, rozmarin sau ienupăr, cu care se masează zona dureroasă sau se adaugă în apa din cadă. Atenţie! Zonele inflamate nu se masează!