Legumele portocalii întârzie îmbătrânirea

1 81289 original jpg jpeg

Atrăgătoarea culoare portocalie trădează prezenţa unui antioxidant, betacarotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A - importantă pentru sănătatea ochilor, a pielii şi a plămânilor.

Morcovii protejează vederea

Ai aflat că ai colesterolul mărit? Bea un pahar de suc de morcovi proaspăt, de 3 sau 4 ori pe săptămână! Vei obţine o reducere a nivelului de colesterol rău şi te vei feri de bolile cardiovasculare provocate de blocarea vaselor de sânge (ateroscleroză). Această legumă are în compoziţie 2 antioxidanţi puternici, luteină şi zeaxantină, care scad riscurile de cataractă sau de degenerescenţa maculară.

Cartofii dulci, pentru diabetici

În perioada în care încerci să renunţi la fumat, mănâncă mai des cartofi dulci. Betacarotenul protejează sistemul respirator şi are acţiune antioxidantă. Previne crizele de astm şi bolile de plămâni. De asemenea, cresc aportul de fibre care îmbunătăţesc digestia. Sunt recomandaţi şi celor care suferă de diabet, mulţumită unei substanţe care reglează cantitatea de glucoză din corp.

Dovleacul, aliatul siluetei

Dacă te-ai decis să slăbeşti, adaugă în meniu şi puţin dovleac! Îţi aduce un plus de fibre, fără a creşte exagerat aportul caloric. Un pahar de suc de dovleac, băut cu o oră înainte de culcare, este eficient contra insomniei, iar conţinutul său bogat în vitamina E asigură întârzierea efectelor îmbătrânirii şi combate ridurile. Mănâncă dovleac fiert sau copt, alături de carne grasă, peşte gras, dar nu împreună cu fructe sau lapte. Se poate asocia fără probleme de digestie cu legume care conţin amidon, precum cartoful.

Ardeii graşi protejează plămânii

Când prepari o salată de legume, nu uita să adaugi şi ardei graşi portocalii. Conţin vitamina C, care, în prezenţa betacarotenului, reduce riscul unor afecţiuni ale ochilor, precum degenerescenţa maculară, dar şi a celor pulmonare, după cum indică un studiu realizat de specialiştii Centrului de cercetare de la Universitatea din Montreal, Canada. Este indicat să-i combini cu alte legume, brânzeturi, ouă, cereale integrale, peşte gras. Sunt contraindicaţi celor care suferă de gastrită, în special în stare crudă, din cauza efectului lor iritant asupra mucoasei gastrice.

În urma gătirii, morcovii nu pierd din cantitatea de vitamina A (1,15 mg la 100 g) şi nici din substanţele care-i recomandă în tulburările digestive (lignina şi pectina).

100g

Valoare energetică 22 kcal

Glucide 4,2 g

Lipide 0,3 g

Valoare energetică 14 kcal

Glucide 2,6 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 86 kcal

Glucide 4,2 g

Lipide 0,1 g

Valoare energetică 37 kcal

Glucide 3,5 g

Lipide 0,1 g



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg