Morcovii protejează vederea

Ai aflat că ai colesterolul mărit? Bea un pahar de suc de morcovi proaspăt, de 3 sau 4 ori pe săptămână! Vei obţine o reducere a nivelului de colesterol rău şi te vei feri de bolile cardiovasculare provocate de blocarea vaselor de sânge (ateroscleroză). Această legumă are în compoziţie 2 antioxidanţi puternici, luteină şi zeaxantină, care scad riscurile de cataractă sau de degenerescenţa maculară.

Cartofii dulci, pentru diabetici

În perioada în care încerci să renunţi la fumat, mănâncă mai des cartofi dulci. Betacarotenul protejează sistemul respirator şi are acţiune antioxidantă. Previne crizele de astm şi bolile de plămâni. De asemenea, cresc aportul de fibre care îmbunătăţesc digestia. Sunt recomandaţi şi celor care suferă de diabet, mulţumită unei substanţe care reglează cantitatea de glucoză din corp.

Dovleacul, aliatul siluetei

Dacă te-ai decis să slăbeşti, adaugă în meniu şi puţin dovleac! Îţi aduce un plus de fibre, fără a creşte exagerat aportul caloric. Un pahar de suc de dovleac, băut cu o oră înainte de culcare, este eficient contra insomniei, iar conţinutul său bogat în vitamina E asigură întârzierea efectelor îmbătrânirii şi combate ridurile. Mănâncă dovleac fiert sau copt, alături de carne grasă, peşte gras, dar nu împreună cu fructe sau lapte. Se poate asocia fără probleme de digestie cu legume care conţin amidon, precum cartoful.

Ardeii graşi protejează plămânii

Când prepari o salată de legume, nu uita să adaugi şi ardei graşi portocalii. Conţin vitamina C, care, în prezenţa betacarotenului, reduce riscul unor afecţiuni ale ochilor, precum degenerescenţa maculară, dar şi a celor pulmonare, după cum indică un studiu realizat de specialiştii Centrului de cercetare de la Universitatea din Montreal, Canada. Este indicat să-i combini cu alte legume, brânzeturi, ouă, cereale integrale, peşte gras. Sunt contraindicaţi celor care suferă de gastrită, în special în stare crudă, din cauza efectului lor iritant asupra mucoasei gastrice.

Bine de ştiut!
În urma gătirii, morcovii nu pierd din cantitatea de vitamina A (1,15 mg la 100 g) şi nici din substanţele care-i recomandă în tulburările digestive (lignina şi pectina).

Tabelul caloriilor
100g


Ardei graşi
Valoare energetică 22 kcal
Glucide 4,2 g
Lipide 0,3 g

Morcovi
Valoare energetică 14 kcal
Glucide 2,6 g
Lipide 0 g

Cartofi dulci
Valoare energetică 86 kcal
Glucide 4,2 g
Lipide 0,1 g

Dovleac
Valoare energetică 37 kcal
Glucide 3,5 g
Lipide 0,1 g