Leurda poate fi folosită în multe mâncăruri: salate diverse, mâncăruri gătite (alături de alte verdeţuri de primăvară: urici, ştevie, untişor), în sosuri, în pesto, cârnaţi etc. De altfel, sub formă de pesto poate fi păstrată la frigider şi până la 6 luni.

Cunoscută pentru rolul ei depurativ şi diuretic, leurda curăţă sângele, ficatul, rinichii şi vezica, stomacul şi intestinele. Se recomandă o cură cu salată de leurdă, timp de 10 zile. 

Planta stimulează sistemul imunitar, iar compuşii pe bază de sulf şi seleniu au o acţiune antitumorală puternică. Pentru prevenirea şi combatarea cancerului se recomandă frunzele de leurdă proaspete, în salată.
E un bun vasodilatator, reglează bătăile inimii, tonifică muşchiul inimii, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor. Consumaţi 2 linguriţe de ulei de leurdă de câte 4 ori pe zi, înainte de masă, timp de cel puţin o lună.

Substanţele din leurdă au efecte bronhodilatatoare, expectorante şi antiseptice, care-i ajută foarte mult pe astmatici. Planta are şi substanţe antivirale şi antibiotice şi este foarte bună în tratarea bronşitelor, virozelor, gripelor sau a pneumoniilor.

Ştiai că...