Leurda apare încă din luna martie, imediat după ghiocei şi preferă pădurile umede şi umbroase, zonele de deal şi munte.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care dă gustul şi mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium. De asemenea, planta conţine vitaminele A şi C şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Leurda curăţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei prin fluidificarea sângelui şi prin dizolvare a plăcilor de colesterol.

Scade colesterolul rău

Planta conţine adenozină, o substanţă care ajută la reducerea colesterolului rău, ajutând la stoparea sau prevenirea aterosclerozei. Complicaţiile aterosclerozei constau în hipertensiune, boli cardiovasculare, infarct miocardic sau chiar accident vascular cerebral.

Tratează infecţiile de la nivelul căilor respiratorii

Frunzele consumate sub formă de salată sunt benefice persoanelor cu bronşite, sunt bune în tuberculoză pulmonară şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripă şi răceală), datorită efectului antiseptic şi antiinflamator.

Reglează funcţia renală

Pentru uz intern, frunzele de leurdă sunt recomandate în tratarea multor afecţiuni şi pot fi folosite nu doar crude, ci şi în infuzii. Planta are proprietăţi vitaminizante, mineralizante, depurative, diuretice şi tonificatoare. Nu doar curăţă organismul şi tractul intestinal, ci reglează şi funcţia rinichilor.

Atenţie!

Este contraindicat consumul de leurdă în perioada alaptării deoarece poate modifica gustul laptelui matern.

Sursă imagine: Оgorodnik.guru