Ce e bine să știi despre suplimentele alimentare din supermarketuri

Multe poartă pe etichete menţiunile „natural‟ sau „pe bază de plante‟, ceea ce le face să pară inofensive. Aşa să fie?

image

Suplimentele alimentare care aduc un plus de vitamine şi minerale pot avea efecte benefice pentru cei care au o carență nutriţională, dar nu sunt recomandate în lipsa consultării unui specialist. Pot corecta deficiențele nutritive, previn unele boli şi ajută la tratarea unor afecţiuni. Pe de altă parte, în unele cazuri, luarea unui supliment se poate dovedi dăunătoare. Unele suplimente pot fi nepotrivite celor cu anumite afecțiuni, inclusiv în sarcină şi alăptare.

Acestea pot interacţiona cu medicamentele pe care le iei deja, făcându-le mai puternice sau mai puțin eficiente. De exemplu, echinaceea, deseori recomandată în viroze, cu scopul de a stimula sistemul imunitar, încetineşte capacitatea corpului de a procesa cafeina şi intreferează cu medicamente ca tizanidina, un relaxant muscular, sau cu acelea recomandate pentru Parkinson.

Citește și Suplimentele cu ulei de peşte pot crea probleme de sănătate? Când e mai bine să le eviţi

Dezavantajele alegerii suplimentelor fără recomandare medicală

Nu înlocuiesc o dietă echilibrată

Suplimentele alimentare nu pot înlocui alimentele sănătoase. Ele nu conțin toate elementele nutritive pe care le poate oferi o dietă diversă şi echilibrată, cum sunt şi substanţele fitochimice. Acestea sunt substanțe care pot fi obținute din alimente ca fructele, cerealele integrale și legumele.

Dacă iei suplimente alimentare nu înseamnă că nu trebuie să ai grijă ca meniul tău să conţină aceste alimente. Mai mult, mineralele și vitaminele procurate din alimente sunt mult mai eficiente în comparație cu cele preluate din suplimente alimentare.

Trebuie luate cu precauţie

În privinţa suplimentelor alimentare, nu se aplică regula „cu cât mai mult, cu atât mai bine‟. Luate în exces, peste doza zilnică acumulată, vitaminele A, E şi D se pot acumula în organism şi pot ajunge la niveluri toxice. Ia suplimente cu precauţie sau la sfatul medicului de familie pentru a nu ajunge la supradozaj, mai ales dacă suferi de boli hepatice sau renale.

Pot interfera cu unele medicamente

Unele suplimente alimentare pot interacționa cu medicamentele. De aceea, este necesar ca suplimentele alimentare pe care le iei să fie prescrise sau acceptate de medicul de familie sau specialist. Este cel mai sigur mod de a te feri de efectele secundare ale interacțiunii cu medicamentele pe care le iei deja. „Dacă iei orice fel de medicamente, chiar și pilula contraceptivă, este important să ai acordul unui medic pentru a lua şi suplimente alimentare.

Chiar și ceea ce pare inofensiv, precum suplimentele de merișor, poate avea un impact major asupra anticoagulantelor, cum ar fi warfarina, prin urmare te pot predispune la vânătăi sau sângerări dacă le combini. Vitamina K poate cauza, de asemenea, probleme celor care iau anticoagulante”, atrage atenţia farmacistul Thorrun Govind, președintele Consiliului de farmacie englez.

Vezi și Cele mai frecvente greşeli pe care le faci când iei vitamine

Avantajele suplimentării elementelor nutritive

Corectează carenţele nutritive

Lipsa unor elemente nutritive poate duce la probleme medicale serioase, ca osteoporoză, anemie, anomalii ale sistemului nervos, slăbirea sistemului imunitar. Dacă ai carenţă de vitamina B12 sau fier, suplimentele alimentare pot ajuta la inversarea efectelor, anemia sau afectarea acuităţii vizuale.

Previn anumite afecţiuni

Mai multe tipuri de suplimente alimentare pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni. Acidul folic luat în timpul sarcinii ajută la reducerea riscului ca bebelușul să dezvolte malformații congenitale.

De asemenea, medicii recomandă vitamina D copiilor şi vârstnicilor în mod special, în sezonul rece, pentru oase puternice și pentru o absorbție adecvată a calciului. Motivul? Sunt puține alimente care conțin vitamina D, asociată cu sănătatea oaselor, prevenirea cancerului, a declinului cognitiv, psoriazisului, osteoporozei.

Pot ajuta la tratarea unor boli

Studiile realizate de-a lungul timpului au documentat beneficiile anumitor suplimente nutritive. Într-una dintre cercetări, participanții au observat o reducere a nivelului tensiunii arteriale după ce au luat un supliment de usturoi. De fapt, efectele benefice ale luării unui supliment de usturoi sunt multiple, cercetate pe larg și dovedite.

Există mii de studii de acest fel care au dovedit efectele pozitive ale suplimentelor alimentare. De pildă, suplimentele cu acizi graşi Omega-3 au fost utile la toate vârstele. Au îmbunătăţit abilităţile de învățare ale copiilor, dar au ameliorat şi simptome ale bolile de inimă, anxietăţii, depresiei, astmului la copii și ADHD.

Te poate interesa și Cum tratezi copilul cu ADHD

Atenţie!

Suplimentele cu usturoi şi ginkgo-biloba pot interfera cu medicamentele anticoagulante, antivirale sau anticonvulsivante.

@shutterstock