Tort cu cremă de unt, caramel şi alune, un răsfăţ în doi, benefic pentru inimă
Un desert aspectuos, bogat, cremos, acest tort cu cremă de brânză, alune şi caramel este perfect pentru serile în doi. Oferă-i celui drag un preparat dulce, pregătit chiar de tine!

Îţi arătăm cum să prepari un tort cu cremă de brânză, caramel şi alune care te va suprinde prin cremozitate şi fineţe. Nu te lăsa impresionată de numărul de paşi! Vei descoperi că nu este un desert cu grad mare de dificultate. Caramelul îi va da o savoare aparte şi va face din acest preparat dulce un răsfăţ la finalul unei mese în doi. Combinaţia de cremă de brânză, caramel şi alune presupune alăturarea de texturi diferite, cremos şi crocant, cu adevărat surprinzătoare.
Ştiai că alunele reprezintă o sursă importantă de antioxidanţi şi minerale, care reduc riscul de infarct miocardic şi alte probleme ale inimii? Aşadar, prepară mai des deserturi cu alune! Conţin şi triptofan, care combate depresia, grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, plus acid oleic care scade nivelul de colesterol rău (LDL) în timp ce creşte pe acela de colesterol bun (HDL). Astfel, consumul frecvent de alune în cantităţi moderate previne depunerea de grăsimi pe peretele arterelor şi normalizează nivelul de colesterol total.
Ingrediente
7 ouă
140 g zahăr
1 lingură zeamă de lămâie
100 g nuci măcinate
2 linguri cacao
70 g făină
Pentru cremă:
700 g smântână pentru frişcă
130 g zahăr pudră
250 g cremă de brânză
½ linguriţă esenţă de vanilie
Pentru caramel:
200 g zahăr alb
100 g unt
50 g alune nesărate
Pentru sirop:
100 g zahăr
200 ml apă
50 ml rom
1 plic zahăr vanilat
coajă de lămâie bio
Vezi şi: Desert fără coacere. Tort de biscuiţi cu alune şi ciocolată
Mod de preparare
Baţi albuşurile spumă tare, adăugând între timp zahărul şi zeama de lămâie. Încorporezi gălbenuşurile, făina, cacaua şi nucile. Treci compoziţia într-o tavă rotundă, tapetată pe care o introduci în cuptorul preîncălzit. După circa 40 de minute, laşi blatul la răcorit, apoi în răstorni pe un platou. În feliezi în trei numai după răcirea completă.
Pentru însiropare, fierbi apa cu zahărul şi coaja de lămâie. Dai deoparte, adaugi zahărul vanilat şi romul, apoi omogenizezi.
Te-ar mai putea interesa: Tort de clătite cu cremă de brânză şi ciocolată
Pentru cremă, mixezi smântâna, apoi o amesteci cu o treime din zahăr. Separat, mixezi crema de brânză cu restul de zahăr şi esenţa de vanilie. Încorporezi smântâna bătută.
Pentru caramel, topești zahărul şi, când caramelul este auriu, lichid, adaugi untul şi amesteci energic. Dai focul la mic și fierbi caramelul, amestecând constant, până când compoziţia devine fină și lucioasă. Laşi caramelul la răcit, apoi montezi tortul.
Aşezi pe platou o foaie de blat pe care o însiropezi şi o acoperi cu un sfert din cantitatea de cremă, apoi, cu ajutorul unui poş, întinzi o treime din caramel. Procedezi asemănător cu a doua felie de blat. Pui a treia felie de blat, o însiropezi şi îmbraci tortul cu crema rămasă. Ornezi după imaginaţie, inclusiv cu caramelul rămas şi cu alune.
FOTO: Shutterstock