Terapii alternative. Reflexoterapia „vede‟ în palme hărți vindecătoare

Reflexoterapia este un tip de masaj care presupune aplicarea unor cantități diferite de presiune asupra unor puncte de pe mâini, picioare sau urechi. Ce înseamnă reflexoterapia palmară și ce beneficii pentru sănătate poate să aibă?

image

Reflexoterapia palmară se bazează pe o teorie conform căreia mâinile sunt conectate la anumite organe și sisteme ale corpului, iar aplicarea presiunii asupra unor puncte de pe mână poate avea efecte benefice asupra altor părți ale corpului aflate în suferință.

Deși cercetările științifice în ceea ce privește reflexoterapia palmară sunt limitate, studiile efectuate până în prezent nu au găsit efecte negative ale acestei terapii alterantive. În plus, dovezile anecdotice sugerează că multe persoane au resimțit efecte pozitive după ce au utilizat-o.

Practic, reflexoterapia palmară împarte palma ca pe o hartă, în zone care corespund diverselor organe, numite puncte de presiune. Pentru a învăța unde sunt toate aceste puncte de presiune și cum trebuie aplicată corect această terapie, se recomandă să mergi mai întâi la un cabinet autorizat de reflexoterapie și abia ulterior să încerci și tu acest gen de masaj pe cont propriu.

De reținut că înainte de o ședință de reflexoterapie palmară trebuie să fii cât mai relaxată, de aceea terapeutul poate începe cu câteva mișcări de masaj al mâinii și abia apoi va atinge punctele de presiune necesare.

Citește și Terapii care alungă anxietatea. Alege spa-ul şi scapă de stres!

Poate combate durerile de cap

Durerile de cap, mai ales cele cauzate de stres, ar putea fi reduse cu ajutorul reflexoterapiei palmare. O analiză științifică recentă a arătat că, după ce au făcut această terapie timp de șase luni, mai mult de jumătate dintre participanții la studii au observat că li s-au redus durerile de cap, iar la un sfert dintre ei aceste dureri au dispărut complet.

Pentru a trata durerile de cap, apasă pe mâna dreaptă punctul de presiune al intestinului gros 4, numit LI4, situat între degetul mare și arătător. Folosește vârfurile degetelor de la mâna stângă pentru a aplica presiune pe această zonă de pe mâna dreaptă timp de un minut. Repetă apoi apăsarea pe mâna stângă. Se pare că apăsarea punctului LI4 poate reduce nu doar durerea de cap, ci și diverse alte tipuri de dureri.

Te-ar putea scăpa de constipație

Oricine se poate confrunta cu această neplăcere de-a lungul vieții, iar unele persoane suferă chiar de constipație cronică. Femeile, vârstnicii și oamenii care au o dietă săracă în fibre și nu beau suficientă apă tind să aibă un risc mai mare de constipație. Reflexoterapia palmară s-ar putea dovedi utilă și în acest caz: aplicarea presiunii pe același punct LI4 ar putea ajuta la combaterea constipației.

Ar putea reduce anxietatea

Potrivit altor cercetări recente, reflexoterapia palmară a redus anxietatea în cazul pacienților care urmau să fie supuși unei angiografii coronariene, pentru diagnosticarea afecțiunilor cardiace.

Pentru a scădea anxietatea, aplică presiune pe punctul Heart 7 (HT7), situat sub pliul încheieturii mâinii, în dreptul degetului mic. Masează această zonă timp de un minut, mai întâi la mâna dreaptă, apoi la stânga.

Vezi și Cum poate ajuta acupunctura în tratamentul cancerului

Este o procedură sigură?

Reflexoterapia palmară s-a dovedit a fi o procedură sigură dacă este aplicată corect, la persoane cu o stare de sănătate generală bună.

Ce contraindicații are?

Este ferm recomandat ca femeile însărcinate să evite reflexoterapia palmară și orice tip de presopunctură, deoarece apăsarea anumitor puncte de pe corp poate induce contracții premature.

De asemenea, persoanele care suferă de tulburări circulatorii la nivelul picioarelor, gută, afecțiuni tiroidiene, epilepsie, număr scăzut de trombocite, infecții bacteriene sau fungice ale pielii, inflamația mâinilor, orice boală infecțioasă, precum și cele care se confruntă cu diaree sau febră ori au răni deschise trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a încerca reflexoterapia palmară.

@shutterstock