Printre cele mai fabuloase structuri ridicate de ei este ascensorul Bailong, poreclit şi "liftul celor o sută de dragoni" - iar asta pentru că este la fel de înfricoţător precum sună. De altfel, în 2015, Cartea Recordurilor l-a onorat cu titlul de "cel mai înalt lift exterior din lume". Aflat în Parcul Naţional Zhangjiajie, în regiunea Hunan, ascensorul a fost construit în vârf de munte, pe marginea unei stânci. Te apucă ameţeala doar uitându-te la fotografii!

Trei lifturi într-unul

Zhangjiajie este faimos pentru coloanele de stâncă ce se ridică de pe podeaua pădurii până la aproape 1.000 de metri. De altfel, ele au inspirat munţii plutitori "Haleluia" din filmul "Avatar". Iar acum, printre coloanele de stâncă se ridică şi una din oţel şi sticlă!

O investiţie de aproximativ 20 de milioane de dolari, liftul Bailong parcurge un traseu de 326 de metri. Construcţia - nu fără controverse - a început în 1999 şi a fost finalizată în 2002. Ascensorul a fost construit într-o faţă de stâncă, selectată cu grijă, în care au fost săpate tuneluri pentru a găzdui trei lifturi din sticlă, fiecare având două etaje.

Jumătatea de jos a structurii se află în interiorul stâncii, vizitatorii putând admira peisajele halucinante abia când trec de cel de-al 172-lea metru al ascensorului. Cele trei lifturi ale structurii funcţionează în paralele, fiecare având o capacitate de 4.900 de kilograme, adică în jur de 50 de persoane în fiecare lift. După nişte îmbunătăţiri aduse în 2015, ascensorul Bailong parcurge întreaga distanţă de 326 de metri în doar 32 de secunde. Acelaşi traseu al liftului a fost parcurs de un grup de alpinişti francezi în 68 de minute şi 26 de secunde.