Mai frumoasă şi mai sănătoasă

1 84539 original jpg jpeg

La început de an, ne conturăm obiectivele pe care dorim să le atingem în următoarele 12 luni. Sau măcar ne permitem să visăm, în cazul în care nu ne încumetăm să ne apropiem de un domeniu pe care-l considerăm costisitor. Dacă ne decidem însă să facem o intervenţie estetică, fie ea şi minoră precum injecţii cu botox sau cu acid hialuronic, să nu alegem varianta cea mai ieftină, ci una făcută de un chirurg plastician, nu de către o cosmeticiană, oricât de îndemânatică.

Totuşi, chirurgia estetică astăzi nu ar trebui să mai fie privită ca un lux suprem, de când salariile s-au majorat semnificativ, mai ales în sectorul de stat.  Pentru a afla ce ne oferă astăzi această specialitate medicală, am vorbit cu dr. Dana Jianu, preşedinte al Societăţii Internaţionale pentru Medicină Regenerativă şi  Chirurgie & Laser în chirurgia estetică, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Chirurgilor Plasticieni.

image

Mă aştept ca o mai mare lejeritate financiară să impulsioneze femeile şi bărbaţii care caută soluţii la problemele lor estetice să recurgă la un consult de specialitate, pentru sfaturi şi îndrumări. De operat, se vor opera doar aceia /acelea care sunt cu adevărat îndreptăţiţi/ îndreptăţite  să se despovăreze de complexe cum: ar fi sâni prea mari sau dimpotrivă sâni foarte mici, o faţă care arată  îmbătrânită, cearcăne, pungi la ochi, colaci sau perniţe de grăsime, nas dizgraţios şi care nu respiră bine.  Consider că aceşti oameni au tot dreptul să recurgă la chirurgia plastica în scop estetic, să-şi îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii, care este parte integrantă a sănătăţii, aşa cum e ea definită de OMS, “o stare de bine fizic, mental şi social, nu numai lipsa infirmităţii sau a bolii”.

În ultima vreme a crescut semnificativ numărul bărbaţilor care apelează la corecţii de nas sau   riduri - , bărbaţi care înţeleg eleganţa dincolo de haine: un  comportament elegant şi o înfăţişare rafinată, care cuceresc. În ceea ce le priveşte pe femei, multe au abdomenul  aproape distrus de sarcină, care fie se acceptă cu abdomenul balonizat şi flasc (un adevarat complex), fie încearcă să contracareze prin  sport. De fapt, au diastazis muscular (o modificare a anatomiei normale a muşchilor drepţi abdominali) după sarcină, care se poate repara doar prin chirurgie plastică. Adeseori, se ”completeaza” cu hernie ombilicala, care trebuie şi ea tratată. Noi putem alcătui echipa mixtă de chirurgie abdominală şi plastică.

Suntem mândri de realizările echipei noastre: nu am avut niciun caz de deces  sau complicaţie serioasă la nicio procedură în cei 24 de ani de când noi, doctorii Dana şi Ştefan Jianu, formăm şi funcţionăm în clinica ProEstetica!  E adevarat însă că abdominoplastia este o operaţie mai mare, care durează câteva ore. Deşi are un risc ceva mai mare, o gestionare medicală şi de îngrijire corecte, îl diminuează foarte mult.  E important să prevenim toate posibilele complicaţii, de la tromboze venoase profunde, trombembolie pulmonară până la pierderi importante de sânge, serom, etc. În condiţiile unui act medical corect, cu starea de sănătate a pacientului bine ţinută sub control, dacă se respectă tot protocolul perioperator şi medicii sunt bine pregătiţi,

nu e un risc mai mare decât la alte intervenţii.

image

La lipoaspiratia şoldurilor, braţelor şi coapselor, grăsimea se redepune greu. La nivelul abdomenului se reface mai uşor.

A, nu, doar dacă s-au scurtcircuitat etape ale actului medical corect, într un mediu spitalicesc, cu instrumente adecvate , cu o echipă medico-chirurgială bine pregătită. Trebuie să punem degetul pe rană, astăzi pregătirea pentru chirurgia estetică nu se face; ar trebui să se faca doar în clinici private,  dar acestea  nu au primit încă oblăduirea facultăţii sau universităţii de medicină, care n-au făcut un stagiu în această specialitate. De aceea, visul majorităţii chirurgilor de chirurgie plastică e să facă chirurgie estetică; mai tinerii colegi închipuindu -şi că e uşor şi aducător de mulţi bani, repede. Şi atunci se produc tot felul de accidente: să prinzi în canulă hernii, ansa intestinală, să se produca  perforaţii peritoneale . Din păcate, se recurge la un marketing agresiv on-line, cu o acoperire dubitabila în noţiuni de tehnică chirurgicală,  pacienţii  nu ştiu, nu se informează despre cine, unde, în ce condiţii  vor fi operaţi. Se pot produce, - rar,  dar dramatic -, complicaţii: hemoragii, perforaţii de anse intestinale, infecţii şi embolii. În general, lipoaspiraţia este o operaţie închisă, cu o rată mică de complicaţii. Dar chirurgul se impune să aibă o bună pregătire profesională, să practice în locuri autorizate. Lipoaspiraţia rămâne o operaţie foarte cerută, findcă rezolvă depozitele adipoase de care oamenii nu pot scăpa altfel, atât femeile, cât şi bărbaţii. Excesele de ţesut adipos condiţionate genetic (congenitale), odată eliminate, nu se mai refac. Din contra, dacă e vorba de o lipoaspiraţie la un pacient cu obezitate, care nu-şi schimbă stilul de viaţă şi continuă să se supralimenteze, zona adipoasă  se va reface. De exemplu, grăsimea abdominală e dinamică, are un caracter  mobil, se poate da jos (relativ) uşor , dar se şi poate pune la loc, uşor. Grăsimea abdominală nu e doar neaspectuoasă, reprezintă un indice de gravitate in bolile  cardiovasculare, mai ales la bărbaţi, numai că la ei se depune cu precădere în interiorul abdomenului şi atunci e nevoie de dietă sau de chirurgie bariatrică, chirurgia de reducere a masei corporale prin reducerea segmentelor din tubul digestiv, respectiv : stomac, scurtcicrcuitarea anselor intestinale. Chirurgie bariatrică sau metabolică, deoarece tratează şi diabetul tip 2; când se micşorează stomacul, mai mult de 2/3 dintre ei se vindecă de diabet.

 Da , este adevărat, frumuseţea şi sănătatea se împletesc, se condiţioneaza reciproc.

Da, se poate transplanta la sâni. Însa sânii se îngraşă şi natural relativ uşor. În schimb, ţesutul adipos se poate transplanta la faţă, ceea ce e deosebit de important. Odată cu înaintarea în vârstă, feţele îmbătrânesc prin pierderea volumelor şi alunecare în jos, spre regiunile inferioare. Grăsimea transplantată are efect regenerativ, întineritor asupra pielii, vaselor de sânge, aspectului  general al feţei, mai ales atunci când e în combinaţie  cu alţi factori regenerativi. Vreau să subliniez că ţesutul adipos nu este doar o “umplutură”  pentru nişte volume pierdute. Clinica ProEstetica e una dintre promotoarele chirurgiei regenerative în România, o facem de  peste 10 ani! Intervenţia este fără tăieturi , cu anestezie generală ,  într-o singură şedinţă. Grefa de ţesut adipos se recoltează din abdomen sau din alte zone. Intervenţia se bazează pe injectare de ţesut adipos, laser şi injecţii de plasmă bogata în plachete sanguine, PRP (“ liftingul vampirului”). A New You, regenerată!



Recente

Primele cuvinte rostite jpg
Rebel Wilson jpg
JLo, inselata de Diddy  jpg
Robin Williams  foto   Shutterstock jpg
caravana2023 2 JPG
Kristen Stewart  foto   Instagram jpg
Rihanna jpg
marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg