Malformaţii ale uterului

1 84766 original jpg jpeg

Organ extrem de important în sistemul reproducător, uterul este locul în care se va implanta şi dezvolta apoi embrionul fertilizat, este casa în care acesta va creşte. Câteodată însă, formele acestui organ muscular pot influenţa negativ dezvoltarea embrionului sau apariţia sarcinii ori pot crea disconfort în timpul actului sexual.

Uterul are forma de pară, cu pereţi musculoşi, bine dezvoltaţi, şi este situat în zona pelviană. Măsurarea dimensiunilor uterului face parte dintr-un control ginecolog amănunţit, ajutând la identificarea posibilelor probleme ginecologice, cum ar fi existenţa unui fibrom. Dimensiunile uterului, considerate normale, sunt 7,5-8 cm lungime, 5-6 cm în lăţime şi 2,5-4 cm în profunzime - se spune despre uter că este de mărimea pumnului unei femei.

Existenţa unei anomalii a uterului nu ar trebui să împiedice apariţia şi formarea unei sarcini. Dar atunci când malformaţia există, este firesc să fie făcută o monitorizare mai atentă a sarcinii.

Cel mai des întâlnite anomalii ale uterului sunt:

Uter dublu sau didelf - este un uter cu două cavităţi, care pot avea propriul vagin şi col uterin. Prezenţa unui astfel de uter determină scurgeri importante în timpul menstruaţiei, dureri intense şi, în unele cazuri, poate duce la infertilitate, avort, naştere prematură, poziţie anormală a fătului. Femeia cu uter dublu poate duce o viaţă sexuală normală.

Uter unicorn - o malformaţie rar întâlnită în care uterul are doar jumătate din dimensiunea normală a unui uter şi are un singur tub falopian. În acest caz, şansele de a duce o sarcină la bun sfârşit sunt de 50-60%.

Uter bicorn - este cunoscut şi sub numele de uterul cu formă de inimă şi reprezintă două utere dezvoltate pe jumătate. Poate fi diagnosticat prin metode imagistice sau prin laparoscopie, poate determina un anumit grad de infertilitate sau, în cazul unei sarcini, şansele ca aceasta să fie dusă la capăt cu bine, sunt de aproximativ 60%.

Uter arcuat - este una dintre cele mai inofensive tipuri de anomalii. Este, de fapt, un uter normal, dar în partea superioară prezintă o ridicătură, însă fără ca aceasta să împiedice femeia să conceapă sau să ducă o sarcină la bun sfârşit.

Uter septat - sau altfel spus, uterul este împărţi, separat, de un perete fibros numit septum, iar diagnosticul poate fi parţial sau total, dar acesta din urmă în cazuri foarte rare. Este o cauză de avort spontan, dar afecţiunea se poate corecta înainte de momentul conceperii unui copil.

Uter retrovers - dacă în mod obişnuit, uterul are o poziţie spre înainte, uterul retrovers are o înclinaţie spre posterior, în interiorul bazinului. Nu este considerat o anomalie în adevăratul sens, deoarece afectează mai mult poziţia acestuia, nu structura internă.

Diagnosticul de uter retrovers nu împiedică apariţia şi dezvoltarea ulterioară a fătului, dar poate determina dureri în timpul actului sexual. Schimbarea poziţiei sexuale poate reduce disconfortul creat.

Sursă imagine: mirmam.pro