Mamă de fată vs mamă de băiat: cum îţi creşti copiii în fara tiparelor

1 shutterstock 160903832 jpg jpeg

În ceea ce priveşte anatomia, diferenţele dintre băieţi şi fete sunt evidente, iar când vine vorba despre dezvoltarea creierului sau de comportament, diferenţele încep să apară treptat, cu trecerea timpului. Acestea ţin mult şi de percepţia adulţilor, de regulile şi de limitările impuse de societate. Totuşi, este nevoie de o abordare diferită în privinţa educaţiei unui copil,în funcţie de gen.

Cuplurile care au doi copii, o fată şi un băiat, se gândesc mai des la diferenţe şi observă că trebuie crescuţi puţin diferit unul faţă de celălalt. De multe ori, societatea, familia, cei cu prejudecăţi pun o presiune foarte mare în special pe mame, de a le impune fetelor să fie supuse şi să se subordoneze mai mult decât să ia iniţiativă, iar băieţilor să-şi reprime sentimentele şi să facă doar ceea ce-şi doresc, fără a-şi asuma responsabilităţi, mai ales casnice, când devin soţi. Este important ca părinţii să se detaşeze de tiparele impuse de ceilalţi, pentru a evita problemele care apar la maturitate, frustrare, o stimă de sine scăzută, în ceea ce le priveşte pe fete, ori lipsa independenţei şi a respectului, în cazul băieţilor

Laud-o pentru isteţime şi lasă-l să plângă

În privinţa comportamentului, fetele tind să imite mai mult, să fie mai sensibile, în timp ce băieţii sunt mai aventuroşi. În timp ce fetele răspund mai bine la stimuli auditivi, băieţii stabilesc contactul vizual mai devreme. Dezvoltarea stimei de sine şi a încrederii este esenţială pentru toţi copiii. Fetele se conformează mai uşor regulilor, din dorinţa de a fi acceptate, de aceea ajung să aibă mai puţină încredere în ele. Mamele ar putea să le impulsioneze, complimentându-le nu doar pentru aspectul lor, ci şi atunci când se dovedesc inteligente, când iau iniţiativa. De asemenea, băieţii ar putea fi încurajaţi să spună mai des ce au pe suflet, să plângă şi să nu-şi asume riscuri doar pentru a demonstra că sunt curajoşi.

Evită să-i limitezi în funcţie de gen

Se spune că femeile sunt de pe Venus, iar bărbaţii de pe Marte. Într-adevăr, mintea băieţilor este orientată spre acţiune, în timp ce fetele sunt mai empatice şi mai creative, dar nu trebuie ca părinţii să-i limiteze pe copii. Din copilărie, tindem să le oferim jucării diferite, în funcţie de gen, dar nu este atât de important ca băieţii să se joace cu maşinile şi fetele cu păpuşile.

Ar trebui să-i lăsăm să aleagă. Copilul poate fi crescut în funcţie de personalitatea şi de interesele lui. Dacă o fetiţă este pasionată de fotbal, n-ar trebui forţată să facă balet. De asemenea, când un băiat dă dovadă de creativitate, să i se poată permite să-şi dezvolte această latură. În plus, băieţilor le prinde bine să participe la treburile casei, în ciuda percepţiei lumii că numai fetele trebuie să se ocupe de curăţenie, călcat şi gătit.

Deprinde-i respectul pentru ei şi ceilalţi

Cum fetele sunt mai atente la ce li se spune verbal, ar putea fi ajutate să-şi dezvolte mai mult abilităţile sociale. Ajută-ţi fetiţa să aibă relaţii sănătoase, în care să nu accepte compromisuri sau să fie tratată fără respect. În privinţa băieţilor, este nevoie să depui eforturi pentru a-i ajuta să-şi recunoască sentimentele şi să le declare fără teamă, să fie generoşi cu complimentele şi cu darurile pentru cei dragi, pentru a-şi exterioriza astfel emoţiile, fără frica de a fi învechiţi.

Jocurile le influenţează învăţarea

Majoritatea băieţilor tind să rămână în urmă faţă de fete atunci când vine vorba de dezvoltarea atenţiei, a limbajului şi a abilităţilor motorii fine, elemente esenţiale pentru rezultate bune la şcoală. Un domeniu în care fetele rămân în urma băieţilor este învăţarea spaţială şi geometria. Fetele tind să folosească diferite părţi ale creierului pentru a procesa percepţiile spaţiale decât băieţii. O explicaţie pentru acest fapt este aceea că ne-am obişnuit băieţii să se joace cu cuburi, să construiască, iar pe fete să creeze mai mult jocuri de rol care folosesc păpuşile.

Temperează agresivitatea lui şi ajut-o să-şi asume riscuri

Oricât de mult am nega, băieţii sunt mai puternici din punct de vedere fizic şi devin mai agresivi, mai activi fizic. Orice mamă de băiat epuizată poate fi dovada vie că băieţii aleargă mai mult. În plus, mamele descurajează agresivitatea şi asumarea riscurilor mai mult la fiice decât la fii. Cercetările De ce îi tratăm diferit? Scriitorul şi psihologul australian Steve Biddulph a scris două cărţi separate despre creşterea copiilor, „Cum să ne creştem fetele“ şi „Cum să ne creştem băieţii“.

În fiecare, Biddulph subliniază că îi tratăm diferit pe copii, în funcţie de sex: „Retinele din spatele ochilor băieţilor sunt făcute diferit, astfel încât să observe mai mult mişcarea şi mai puţin culorile şi texturile. Băieţii cresc mai repede şi mai puternici, dar sunt mai afectaţi de separarea de mame.

Şi, din păcate, adulţii îi tratează pe băieţi mai dur. Studiile au arătat că părinţii îmbrăţişează fetele mai mult şi au tendinţa de a vorbi mai puţin cu băieţii“. au arătat că nivelul hormonilor sexuali nu diferă foarte mult între băieţi şi fete, până la pubertate. Acest lucru sugerează că influenţa părinţilor este un factor care amplifică diferenţele. Iată de ce genul este doar o parte a ceea ce este un copil, în timp ce personalitatea lui se va dezvolta în mediul în care este crescut. Aşadar, să nu ne facem griji pentru felul lor de-a fi sau pentru pasiunile lor, pentru că se vor dezvolta în ritmul lor

De ce îi tratăm diferit?

Scriitorul şi psihologul australian Steve Biddulph a scris două cărţi separate despre creşterea copiilor, „Cum să ne creştem fetele“ şi „Cum să ne creştem băieţii“. În fiecare, Biddulph subliniază că îi tratăm diferit pe copii, în funcţie de sex: „Retinele din spatele ochilor băieţilor sunt făcute diferit, astfel încât să observe mai mult mişcarea şi mai puţin culorile şi texturile. Băieţii cresc mai repede şi mai puternici, dar sunt mai afectaţi de separarea de mame. Şi, din păcate, adulţii îi tratează pe băieţi mai dur. Studiile au arătat că părinţii îmbrăţişează fetele mai mult şi au tendinţa de a vorbi mai puţin cu băieţii“.

FOTO Shutterstock