Mamă după 40 de ani. Ce provocări te aşteaptă?

1 park 3089907 1920 jpg jpeg

Când vorbim despre maternitatea la această vârstă, nu trebuie să ne axăm doar pe dificultăţile medicale, deşi acestea sunt extrem de importante. A fi părinte într-o astfel de etapă a vieţii vine cu avantaje şi dezavantaje pe care tinzi să le pierzi din vedere. Este mai greu sau mai uşor să fii o mamă trecută de prima tinereţe?

Unul dintre aspectele demne de luat în seamă este că, la 40 de ani, o femeie începe să devină mai puţin interesată de a-şi face o carieră. De obicei, o persoană de această vârstă este deja realizată profesional şi nu mai are nimic de demonstrat la locul de muncă. Asta înseamnă nu numai că acea femeie are venitul necesar creşterii unui copil, ci şi că este dispusă să acorde mai mult timp noului membru al familiei. Stabilitatea profesională înseamnă şi echilibru psihic, atâta timp cât noua mamă ştie că locul ei de muncă este asigurat şi nu trăieşte cu teama că va fi înlocuită pe timpul concediului de maternitate. Din păcate, mamele tinere sunt mult mai centrate pe carieră şi foarte puţin dispuse să petreacă doi ani acasă, departe de serviciu, pentru a-şi creşte copilul, apelând, în schimb, la bunici sau bone.  

Mai citeşte şi: La ce vârstă e bine să faci copii? Specialiştii îţi răspund

Nu vei putea fi un sprijin pe termen lung

Când decizi să devii părinte în jurul vârstei de 40 de ani, trebuie să priveşti în perspectivă. Trebuie să-ţi imaginezi tabloul relaţiei cu copilul tău peste ani. În primul rând, există şi factorul „gura lumii“, care te poate afecta atât pe tine, cât şi pe el. Este foarte posibil ca tu să fii una dintre cele mai în vârstă mame din lumea copilului tău şi să ai o vârstă apropiată de cea a unei bunici, în momentul în care acesta va termina liceul. Chiar dacă acesta nu este un aspect pe care să-ţi bazezi decizia de a deveni părinte, trebuie să te pregăteşti pentru anumite frustrări din cauza acestor diferenţe de generaţii. Şi, cel mai important lucru, să ai în vedere că este posibil să nu fii lângă fiul sau fiica ta atât de mult cât ar avea nevoie. În plus, forma ta fizică ar putea să nu te mai ajute să le acorzi ajutorul necesar în creşterea eventualilor nepoţi.

Fizic, ai putea fi doborâtă de situaţie

Şi pentru că a venit vorba despre sănătatea ta fizică, este important să ai în vedere acest aspect când decizi să faci copii mai târziu în viaţă. Vei fi aptă fizic pentru a alerga după ei sau pentru a-i purta în braţe atunci când este nevoie? Cu cât eşti mai în vârstă, cu atât este mai greu să faci ceva care să te solicite fizic sau emoţional, iar a avea grijă de un copil este una dintre cele mai grele activităţi posibile. După 40 de ani, energia noastră scade şi tindem să obosim mult mai repede, iar un copil are nevoie de o atenţie continuă, ca să nu mai vorbim de grijile care vin la pachet cu evoluţia lui. Ori o mamă mai în vârstă tinde să fie mult mai neliniştită din cauza copilului faţă de un părinte mai tânăr, tocmai pentru că acest copil a apărut atât de târziu şi de greu în viaţa ei. Dacă-ţi asumi toate aceste aspecte, iar tu eşti, în ciuda vârstei, o persoană răbdătoare şi într-o formă fizică bună, maternitatea la 40 plus n-ar trebui să te descurajeze.

Mai citeşte şi: Bagajul pentru maternitate. Ce trebuie să conţină?

Nu ai regretul că-ţi iroseşti tinereţea

Meseria de părinte ţi se va părea, cu siguranţă, mai grea la această vârstă, tocmai pentru că ai fost obişnuită cu o viaţă independentă şi cu libertatea de a face ce vrea cu timpul tău liber. Odată devenită mamă, priorităţile ţi se schimbă şi viaţa ţi se dă peste cap. Spre deosebire de mamele tinere, este posibil ca ţie să-ţi vină mult mai greu să te obişnuieşti cu această schimbare, după ani întregi de tabieturi şi obiceiuri împământenite. Cu toate acestea, trebuie să priveşti lucrurile şi din altă perspectivă: ai avut timp să-ţi trăieşti viaţa, să călătoreşti şi să-ţi faci capriciile în tinereţe, iar acum ai acea înţelepciune pentru a deveni responsabilă pentru altă fiinţă. Mamele tinere nu au satisfacţia că au bifat tot ce era de bifat la vârsta la care încă mai au energia şi curiozitatea de a face asta.

Rişti să devii un părinte depăşit

Dacă nu ţii pasul cu era digitală, nu vei ţine pasul cu copiii tăi. Sau fie, nu-i vei putea controla la vârstele dificile, pentru că ei vor fi mereu mult mai avansaţi decât tine din acest punct de vedere. Trebuie să recunoşti că, dacă ai depăşit vârsta de 40 de ani, te înscrii, probabil, printre persoanele depăşite de funcţiile telefoanelor mobile, aplicaţiile de tot felul, retelele sociale şi tot ce ţine de actualitatea hi-tech. Lucrurile nu vor fi mai simple pe măsură ce tu îmbătrâneşti, iar copiii tăi cresc, pentru că-n fiecare an apare ceva nou, iar generaţia tânără va adopta imediat schimbarea. Este foarte important ca tu să fii conectată la realitatea digitală pentru ca, mai târziu, să nu ajungi să ţi se pară că tu şi copilul tău vorbiţi limbi diferite. Dacă eşti genul atehnic, vei avea o reală problemă în a te conecta la lumea viitorului tău adolescent şi la a-i înţelege nevoile foarte diferite de ale copiilor din generaţia ta.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg