Mănâncă inteligent! Cum alegi carbohidraţii de bună calitate atunci când mergi la cumpărături

1 cumparaturi jpg jpeg

Carbohidraţii reprezintă principala sursă de energie de care organismul uman are nevoie. Însă, dacă nu sunt luaţi din alimente de bună calitate, ei se pot transforma în grăsime, pot creşte rapid nivelul glicemiei în corp şi pot da sentimentul neplăcut de oboseală, de după masă. Din fericire, dacă îţi doreşti să urmezi o dietă sănătoasă, nu trebuie să elimini complet carbohidraţii, ci doar să faci cumpărături inteligente!

Carbohidraţii „buni‟ sunt recunoscuţi după denumirea de „carbohidraţi complecşi‟. Ei sunt absorbiţi mai lent de organism şi dau energie pe tot parcursul zilei. Cabohidraţii buni/complecşi se pot găsi în: cereale integrale, ovăz, grâu, pâine integrală, legume, morcovi, soia, nuci, în pulpa fructelor etc. Carbohidraţii complecşi oferă o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp, sunt indicaţi în dietele de săbit, sunt nerafinaţi şi conţin mai mulţi nutrienţi decât carbohidraţii simplii, precum: paste albe, pâine albă, produse de patiserie, fast-food, orez, făină albă şi toate produsele care conţin zahăr. Dacă îţi doreşti să profiţi de toate beneficiile pe care carbohidraţii buni ţi le pot aduce, trucul constă în cantitatea şi calitatea consumată. Iată cum îi alegi corect!

Alege cereale cu multe fibre

Un prim pas este să te uiţi pe eticheta tuturor alimentelor şi să citeşti cantitatea de fibre pe care cerealele le conţin. Este indicat să alegi produsele, care conţin cel puţin 5 grame de fibre pe porţie. Fibrele oferă saţietate pentru o perioadă îndelungată şi contribuie la sănătatea sistemului digestiv.

Ovăzul simplu nu se demodează

Magazinele sunt pline cu produse, care conţin amestecuri cu: fulgi de ovăz, cereale, fructe şi alte ingrediente atrăgătoare. Din nefericire, multe dintre aceste produse conţin zahăr şi nu aduc foarte multe beneficii. Este indicat să cumperi ovăzul simplu, în locul pachetelor cu cereale - ovăzul are mai puţine calorii, este bogat în fibre, nu conţine zahăr, ajută la scăderea colesterolului şi este util pentru persoanele care vor să slăbească.

Nu uita de legume

Multe persoane când aud de carbohidraţi, se gândesc la pâine, la paste sau la orez. Nu trebuie să uităm nici de legume sau de leguminoase! Pentru că nu găsim mereu pe piaţă legume proaspete, poţi opta pentru legume la conservă, pe care le poţi adăuga ulterior în salate sau în diverse mâncăruri, Spre exemplu, fasolea la conservă furnizează o cantitate mare de proteine şi de carbohidraţi complecşi, fără prea multe calorii sau grăsimi, ceea ce o face un aliment aproape perfect.

Citeşte toate ingredientele

Dacă te-ai hotărât să consumi alimente integrale, nu este suficient să te uiţi doar la culoarea închisă a pâinii integrale. Citeşte cu atenţie eticheta, deoarece ingredientele din produsul respectiv sunt scrise în ordine, în funcţie de cantitatea lor! Spre exemplu, o pâine de bună calitate, trebuie să aibă scris prima oară pe lista de ingrediente „făină integrală‟ şi nu trebuie să conţină zahăr sau alte grăsimi adăugate.

Încearcă un aliment nou

Dacă te-ai plictisit de aceleaşi alimente, poţi încerca reţete noi cu ingrediente sănătoase. Spre exemplu, orzul este una dintre cele mai apreciate cereale şi poate fi folosit în locul orezului sau în locul tăiţeilor. Orzul poate fi adăugat în supe, în tocăniţe sau în salate pentru că este delicios şi deţine o cantitate mare de fibre, care se absorb lent.

Sursă foto: Shutterstock