Morcovul,acest aliment portocaliu a fost alături de noi de când eram mici şi ne uitam la alţii cum îi ronţăie la televizor. Între timp am crescut şi am început să-i apreciem adevărata valoare,cel puţin ca gustare dietetică. Dar aceasta gustare gustoasă are mai multe de oferit decât un număr mic de calorii.

Îmbunătăţeşte vederea

Mitul urban conform căruia morcovii sunt buni e unul dintre puţinele pe care societatea modernă le-a nimerit şi le-a păstrat din bătrâni până acum. Morcovii sunt bogaţi în beta-caroten,pe care ficatul îţ transformă în vitamina A,pe care,apoi,retina o transformă în rodopsină,un pigment purpuriu necesar vederii în întuneric. S-a dovedit că beta-carotenul protejează şi împotriva cataractei.

Ajută la prevenirea cancerului

Studiile arată că morcovii ajută la prevenirea cancerului la sân,cancerului de plămâni şi al celui de colon. Cercetătorii au descoperit recent falcarinolul şi falcarindiolul,consideraţi responsabili pentru prevenirea cancerului. Falcarinolul este un pesticid natural al morcovului care protejează rădăcinile sale de boli. Morcovii sunt printre singurele alimente care conţin această substanţă.

Piele strălucitoare din interior

Vitamina A şi antioxidanţii din morcovi protejează pielea de efectele dăunătoare ale soarelui. Pielea şi părul uscate,unghiile casante sunt simptome ale lipsei vitaminei A. Aceasta ajută împotriva ridurilor premature,acneei,pielii uscate,pigmentării,petelor de piele şi colorării neuniforme.

Piele strălucitoare şi din exterior

Morcovii sunt de asemenea foarte eficienţi ca măşti faciale. Fierbe doi morcovi medii,transformă-i într-un piure fin,apoi adaugă o lingură de miere şi o lingură de ulei de măsline. Dacă ai tenul uscat,adaugă aproximativ 10 picături de lămâie,dacă,în schimb,ai tenul gras,poţi adăuga până la o lingură de suc de lămâie. Această mască este bună pentru orice tip de ten şi revigorantă.

Puternic antiseptic natural

Botaniştii cunost efectele antiseptice ale morcovilor şi îi folosesc constant pentru a preveni infecţiile. morcovii pot fi folosiţi cu succes pe tăieturi,raşi pentru a elibera sucul din ei.

Previn bolile de inimă

Studiile arată că regimurile bogate în carotenoide se asociază unui risc mai scăzut de probleme arteriale. Morcovii,pe lângă beta-caroten,alfa-caroten şi luteină. În plus,consumul regulat de morcovi reduce nivelul de colesterol datorită fibrelor solubile care se leagă de bilă.

Ajută la curăţarea organismului.

Vitamina A ajută ficatul în eliminarea de toxine din corp,contribuie la eliminarea grăsimii de pe ficat. Fibrele conţinute de morcovi ajută la cutăţarea colonului şi grăbesc tranzitul intestinal.

Dinţi şi gingii sănătoase

Totul datotită muşcăturii. Morcovii ajută la curăţarea dinţilor şi a gurii. Curăţă placa şi particulel de mâncare la fel ca periuţa de dinţi ori ca merele. Morcovii stimulează gingiile şi,implicit,producţia de salivă,care prin natura sa alcalină,echilibrează acizii ce pot duce la formarea de carii.