Măseaua de minte este al treilea molar din cavitatea bucală şi apare în cea mai îndepărtată zona a maxilarului, respectiv a mandibulei. Aceste măsele încep să erupă la vârsta adultă, între 17 şi 30 de ani (sau chiar peste 30 de ani, în unele cazuri) motiv pentru care sunt numiţi molari de minte. Există persoane care pot avea 1, 2, 3, 4 sau chiar mai mulţi molari de minte, dar şi persoane care nu au niciunul.

Din ce cauză apare măseaua de minte?

„Pentru că aceştia sunt o rămăşiţă a evoluţiei noastre, atât ca specie, cât şi ca rasă. Strămoşii noştri de acum un milion de ani aveau fălci foarte dezvoltate şi chiar posedau un al patrulea molar. Astăzi, însă, omul tinde să aibă trăsături faciale mai moi, mandibule şi maxilare mai puţin pronunţate şi marcate. În consecinţă, omul modern nu se adaptează întotdeauna la acest al treilea molar, care de cele mai multe ori nu găseşte spaţiul necesar pentru a ieşi‟, punctează dr. Lorelei Nassar. Probabil, acum 150.000 de ani, măseaua de minte a contribuit la mestecarea alimentelor crude şi tari, caracteristice unei diete primitive şi adaptate stilului de viaţă al acelei perioade. Astăzi, însă, acest al treilea molar nu este fundamental în mestecat, şi nu are nici măcar o funcţie estetică, deoarece prezenţa sau este aproape complet irelevantă. Cu alte cuvinte, în cele mai multe cazuri, măseaua de minte mai mult încurcă decât ajută.

De ce durează atât de mult să iasă

Întrucât măselele de minte apar la o diferenţă de ani de zile după ceilalţi dinţi, de foarte multe ori nu au suficient spaţiu pentru a creşte corespunzător, iar această poziţionare defectuoasă este motivul multor supărări pe care le provoacă. Pe lângă această cauză comună, totuşi, problemele legate de măselele de minte sunt foarte diferite şi depind de modul în care se prezintă. De foarte multe ori, acestea nu pot ieşi din gingie, care continuă să le acopere chiar şi după ce sunt complet formate. Avem de-a face cu ceea ce stomatologii numesc molarii incluşi.

O măsea de minte poate fi, de asemenea, inclusă doar parţial, atunci când este doar parţial vizibilă: „Mai mult, este posibil ca aceste măsele să se dezvolte de-a lungul unei axe orizontale, mai degrabă decât a unei axe verticale. Evident, ca orice alt dinte, se poate întâmpla şi să reuşească să iasă complet şi corect. Pentru a putea avea o evoluţie normală, măseaua de minte are nevoie de spaţiu de dezvoltare pe arcada dentară matură. Cea mai problematică este, de obicei, măseaua de minte inferioară, deoarece plângerile pacienţilor sunt mai frecvente, dar şi cea superioară are complicaţiile ei‟ , adaugă dr. Nassar.

De ce dor măselele de minte când erup? „Când măseaua de minte este pe cale să iasă, aceasta doare pentru că există inflamaţie, şi nu pentru că apasă şi împinge pentru a ieşi, aşa cum deseori se crede. De fapt, senzaţia de împingere este dată de zona inflamată. De asemenea, este posibil ca durerea să provină chiar din molar, deoarece este carios şi caria a ajuns la pulpă provocând o durere foarte puternică. Este posibil ca durerea să provină de la un dinte anterior la măseaua de minte‟, completează specialistul.

Când se ajunge la extracţie?