Parchet

Tipurile de parchet potrivite diferă de la o cameră la alta. În spaţiile în care există trafic intens, precum holurile sau sufrageria, plăcile de parchet trebuie să fie mai groase. Pentru acest tip de încăperi se vor folosi plăci de o grosime de 12-15 milimetri. În zonele cu trafic mediu sau scăzut sunt potrivite cele de 8-12 milimetri. Înainte să îl alegi trebuie să decizi dacă îţi doreşti un sistem de încălzire în pardoseală şi să cauţi parchet care are rezistenţă termică pentru astfel de instalaţii. Nuanţa joacă un rol important şi se alege în funcţie de dimensiunile camerei sau de culorile predominante din casă. Într-o încăpere de mici dimensiuni trebuie să foloseşti parchet deschis la culoare pentru a crea senzaţia de spaţiu. În cele mari ai avantajul posibilităţii de a opta pentru nuanţe mai închise, mai ales dacă îţi doreşti să vopseşti pereţii în culori sobre. Atunci când bugetul îţi permite, este recomandat lemnul masiv, datorită durabilităţii. Există o gamă variată de culori, texturi şi tipuri de lemn din care poţi alege cea mai potrivită variantă pentru stilul casei tale. Parchetul din lemn masiv este mai sensibil şi va trebui să acorzi atenţie specială produselor de îngrijire pe care le foloseşti. Va fi nevoie să eviţi contactul cu prea multă apă atunci când dai cu mopul şi să foloseşti substanţe cu efect de lustruire. Varianta mai accesibilă pentru cei care îşi construiesc o casă este parchetul laminat. Acesta are un preţ mult mai mic decât cel din lemn masiv, este rezistent la zgârieturi şi se curăţă mai uşor.

Acoperişul

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să decizi ce formă vrei să aibă acoperişul casei. Cel într-o apă are o singură pantă înclinată sau dreaptă şi se foloseşte, de regulă, pentru casele cu arhitectură contemporană. Acest tip de acoperiş este mai sensibil la vânturi puternice şi mai scump. Cel în două ape este în formă triunghiulară, folosit pentru majoritatea caselor. Este recomandat pentru condiţiile meteo nefavorabile şi împiedică acumularea apei sau a zăpezii. Costurile nu sunt ridicate, datorită designului simplu. Acoperişul în patru ape este des întâlnit la casele cu un singur nivel, dar şi la cele cu etaj din zonele cu ninsori şi vânturi puternice. Pentru un astfel de acoperiş va trebui să cheltui o sumă mai mare, deoarece este nevoie de mult material. În ceea ce priveşte ţigla pe care trebuie să o alegi pentru acoperiş, cel mai important factor care îţi va influenţa decizia este durabilitatea. Pe primul loc în acest top se află ţigla ceramică, a cărei durată de viaţă se află între 80-100 de ani. Aceasta este termorezistentă, nu se decolorează şi face faţă tuturor agenţilor externi dăunători. Preţul este, desigur, mai ridicat, însă dacă nu vrei să ai probleme o viaţă şi mai mult, alege ce-i mai bun. Ţigla metalică este mai avantajoasă din punct de vedere al preţului, iar durata de viaţă este între 20-30 de ani. Aceasta se montează uşor şi poţi alege diferite grosimi, în funcţie de buget. Ventilarea este, însă, slabă, şi, în timp, ţigla se decolorează. Dacă vrei să construieşti şi o mansardă, trebuie să iei în calcul şi gradul scăzut de termorezistenţă al acestui tip de ţiglă.

Izolaţia

Două dintre cele mai folosite materiale pentru izolaţia casei sunt polistirenul şi vata bazaltică. Polistirenul este fabricat prin prelucrarea petrolului şi are un preţ accesibil. Casa este protejată de umezeala din exterior însă nivelul de absorbţie depinde şi de felul de polistiren folosit. Cel extrudat este ideal pentru zonele în care nu e nevoie ca pereţii să respire, precum subsolurile, iar cel expandat se foloseşte pentru cele mai multe case. Vata bazaltică este se obţine prin prelucrarea bazaltului - o piatră vulcanică - şi izolează termic, dar şi fonic. Vata bazaltică este rezistentă la foc, pe când polistirenul doar întârzie extinderea acestuia. În ceea ce priveşte efectele asupra sănătăţii, vata bazaltică are avantajul de a fi produsă dintr-un material natural, dar nici polistirenul nu îţi poate afecta sănătatea, deşi este un produs chimic. Vata bazaltică este, de regulă, de două ori mai scumpă decât polistirenul şi trebuie să iei în calcul suprafaţa pe care vei avea nevoie de materiale şi cât eşti dispus să cheltui.

Alege cele mai bune materiale şi pune preţ pe durabilitate. Fă-ţi un plan pe termen lung şi anticipează toate situaţiile care ar putea să apară, pentru a decide mai uşor pentru ce produse să optezi şi cum să acţionezi.

Sursa foto: unsplash.com