Mic ghic de utilizare a ierburilor aromatice

1 77264 original jpg jpeg

 De câte ori nu ai gustat din mâncare şi ţi-ai dat seama că mai are nevoie de condimente? Pe lângă sare şi piper, poţi da un plus de savoare preparatelor cu ierburi aromatice. Unele se potrivesc mai bine cu preparatele din carne, în timp ce altele pot fi combinate doar cu legume.

Busuiocul merge cu roşii

Busuiocul este nelipsit din bucătăria italiană, unde este presarat peste pizza şi pe celebra salată Caprese. Şi asta pentru că aroma busuiocului proaspăt se armonizează perfect cu dulceaţa roşiilor. Poţi adăuga busuioc în sosul pesto, în paste, sau îl poţi servi cu fructe uşor acrişoare. Are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare şi este o sursă naturală de magneziu.

Cimbrul, ideal în omlete

Gospodinele îl folosesc mai ales pentru a da savoare borşului crud de casă, dar dă gust deosebit şi fripturilor, dacă este adăugat în marinadă. Se potriveşte cu carnea de porc, de miel, de raţă sau de gâscă. Îl poţi adăuga şi în preparatele cu legume, în cele cu fasole boabe şi în omlete. Două linguri de cimbru tocat asigură jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina K.

Tarhonul înlocuieşte sarea

Tarhonul e preferat în stare proaspătă, pentru aromele sale fine şi picante de anason. La noi, e folosit în ciorba ardelenească de porc, şi dă savoare fripturilor din carne de oaie, porc sau vită. Aromatizează frumos uleiul de măsline sau oţetul pentru salate. Poate fi presărat peste salate, maioneză, sosuri, înlocuind cu succes sarea - pentru că planta conţine în cantităţi mari săruri minerale de sodiu şi potasiu.

Mărarul, un condiment universal

De la creme de brânză pentru umplut roşii sau ardei, până la salate de cartofi şi omlete, mărarul poate fi adăugat aproape în orice preparat. Este nelipsit din celebrul sos grecesc tzatziki, în timp ce turcii îl presară peste supele reci de iaurt. Tijele de mărar cu seminţe sunt cele care oferă un gust inconfundabil murăturilor, în special castraveţilor în saramură. Frunzele de mărar sunt o sursă de fier şi calciu.

Pentru a revigora frunzele veştejite ale ierburilor aromate proaspete, taie 1-2 cm din codiţe, apoi pune-le câteva ore într-un vas cu apă foarte rece.

Valoare energetică 8 kcal

Proteine 1 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 7 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0  g

Valoare energetică 12 kcal

Proteine 2 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 8 kcal

Proteine 1 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 3 kcal

Proteine 0

Lipide 0