Îi place să stea în mijlocul copiilor,să-i înveţe şi să le asculte necazurile. Nu-i muncă uşoară,pentru că micuţii provin din familii cu o stare financiară precară şi deseori n-au nici cele de trebuinţă pentru a ajunge la şcoală. Asta însă nu e o scuză ca visurile lor să piară în mrejele sărăciei,aşa că Mihaela găseşte mereu o soluţie. La nevoie,face pe şoferul,ca să-şi aducă elevii în sala de clasă şi,atunci când lucrurile se agravează,cere ajutorul oamenilor cu suflet mare pentru a le procura cele necesare ca să înveţe.

„Când am fost numită directoare,şcoala avea multe probleme:copiii,majoritatea de etnie romă,n-aveau cu ce să ajungă la cursuri,sobele de teracotă erau crăpate şi geamurile sparte“,povesteşte Mihaela. Părea un scenariu dezolant,dar nu s-a lăsat doborâtă de necazuri. Cu ajutorul celorlalte cadre didactice şi al viceprimarului,Mihaela a renovat clădirile şi chiar a depus un efort deosebit pentru asta,având în vedere că are în grijă patru şcoli şi acelaşi număr de grădiniţe. „Pot spune cu mâna pe inimă că ce am realizat se numeşte apostolat şi l-am făcut cu mult voluntariat,cu bani puţini,fiind conştienţi că suntem singura şansă pentru aceşti copii”,mărturiseşte ea.

Atenţia Mihaelei se îndreaptă şi către adulţii care,din diverse motive,au abandonat şcoala sau n-au avut parte de oameni care să-i înveţe carte. A demarat mai multe proiecte în acest sens şi vrea să-i ajute să se specializeze pe anumite domenii,pentru a-şi întreţine familiile.

„O femeie profesor şi director trebuie să aibă mereu timp pentru învăţăcei,să nu te uiţi la ceas că s-a făcut după-amiază şi ţi s-a încheiat programul. Ziua de lucru se termină când mai reduci din treburile acelei zile. Şi când pleci spre casă şi te opreşte un părinte care n-are hai-ne pentru copil,cauţi să-i vii în ajutor chiar dacă e noapte şi deranjezi pe toată lumea“,povesteşte doamna directoare. Mihaela se mândreşte cu rezultatele muncii ei şi a echipei care o susţine. Inspectoarea responsabilă de şcolarizarea romilor din judeţ este un astfel de exemplu,deoarece a crescut chiar sub ochii ei.

„De câte ori mi-a fost greu în viaţă,şi au fost destule momente,mi-am amintit de clipa în care am găsit copii dormind într-un culcuş în pământ,la minus 20 de grade Celsius,şi de mama lor care plângea şi era disperată.  Este o lecţie de viaţă inestimabilă”,mărturiseşte ea.

Mini CV

Mihaela Popoiu

-Este directoare la Şcoala Gimnazială Tărlungeni,din judeţul Braşov,are 49 de ani şi se zbate să combată abandonul şcolar,una dintre problemele familiilor din zonă.

Realizări:

-Din 2002,ea ajută comunitatea prin aplicarea unor proiecte de alfabetizare pentru adulţi,prin crearea unor grădiniţe de vară şi după cursuri,dar şi prin implicarea în programul „Fiecare Copil în Grădiniţă“,lansat de Asociaţia Ovidiu Ro şi Ministerul Educaţiei.

Mini CV

-Data naşterii:8 septembrie 1964
-Profesie:profesoară
-Familie:văduvă,mamă a doi copii

Votează povestea preferată şi poţi câştiga!

Trimite SMS la 1399 cu textul POVESTEPOPOIU,pentru povestea femeii care luptă să combată abandonul şcolar.

Eşti înscris automat la tragerea la sorţi pentru unul dintre cele 5 premii-surpriză.Costul unui SMS este de 0,30 euro şi este valabilîn reţelele Orange,Vodafone şi Cosmote.