În vechime, oamenii credeau că visele erau o poartă spre o altă lume şi că transmiteau mesaje din partea zeilor. S-au elaborat chiar dicţionare de vise, care permiteau publicului larg să interpreteze fiecare înlănţuire de imagini simbolice care apăreau în timpul somnului. Astăzi, a descifra un vis înseamnă a corela imaginile-cheie cu fapte din trecut şi prezent.

Notează şi fă asociaţii

Pentru a te asigura că vei reuşi să interpretezi corect un vis, trebuie să urmezi câţiva paşi simpli. De îndată ce te trezeşti, notează tot ce îţi poţi reaminti despre visul tău. Acordă atenţie fiecărui detaliu în parte şi încearcă să vezi ce reprezintă acesta pentru tine, în viaţa reală. Spre exemplu, dacă visul a avut loc în casa în care ai copilărit, ia în considerare tot ce este legat de acel loc şi ce amintiri plăcute sau mai puţin plăcute ai acolo. Scrie şi tot ce ai simţit în vis, întrucât te va ajuta să îţi dai seama dacă au fost emoţii pozitive sau negative. Întreabă-te ce altceva în viaţă îţi trezeşte aceleaşi emoţii şi vezi dacă există o legătură între lucrurile pe care le-ai visat şi viaţa ta personală. După ce ai respectat toţi aceşti paşi, revino la lista de asociaţii pe care ai făcut-o şi comprimă-le într-un text care căpătă coerenţă.

Cele mai comune vise

Dacă ne uităm cu atenţie într-un dicţionar de vise, putem descoperi că fiecare obiect, persoană sau întâmplare are o anumită semnificaţie.
*Dacă visezi că îţi cad dinţii, înseamnă că eşti o persoană foarte emotivă, care se îngrijorează din orice. Lipsa autocontrolului te împiedică să reuşeşti ceea ce ţi-ai propus şi să îţi afirmi personalitatea. Trăieşti cu o frică din trecut, care te urmăreşte şi pe care nu o poţi depăşi. Aceeaşi semnificaţie o poate avea şi visul căderii în gol. Pe de altă parte, dacă visezi că zbori sau că pluteşti deasupra norilor, e posibil să ai o dorinţă de a scăpa de constrângeri şi o nevoie de a fi independentă.
*Dacă visezi o persoană decedată sau te visezi pe tine însăţi moartă, acest lucru nu ar trebui să te sperie: nu urmează să se întâmple şi în realitate, din contră. Semnifică faptul că te îndrepţi spre un nou început. Eşti pe cale să faci o schimbare în viaţa ta, care va avea efecte pozitive pe termen lung.
*Dacă visezi un nou-născut sau un copil mai mare, e semn de boală, de necaz şi de neplăceri. Trebuie să fii atentă la oamenii care te înconjoară, căci mulţi dintre ei s-ar putea să nu aibă cele mai bune intenţii.
*Visul unei trădări din partea partenerului poate însemna teamă şi neîncredere faţă de acesta, dar şi faţă de tine. E posibil să fi văzut pe cineva care să îţi fi atras atenţia involuntar şi, din pricina acestei întâmplări banale, să ai acest vis.
*Dacă se întâmplă să visezi că eşti înconjurată de multă apă şi că nu poţi trece, se poate să te simţi copleşită de o anumită situaţie sau să nu ai parte de susţinere din partea celor dragi. De asemenea, e posibil ca în viitor să fii nevoită să faci o alegere care îţi va marca destinul.
*O mireasă care apare în vis poate fi semnul unei legături puternice între tine şi o persoană pe care o vei întâlni sau pe care ai întâlnit-o deja. Dacă se întâmplă ca mireasa să fii chiar tu, înseamnă că eşti îngrijorată de ideea unui posibil angajament şi de modul în care ţi s-ar putea schimba viaţa. Voalul miresei care apare în vis e semnul unei căsnicii timpurii, iar buchetul miresei simbolizează o surpriză din partea celui iubit.

Ştiai că...

...90% din visele pe care le au oamenii se uită a doua zi? În primele minute de la trezire, oamenii uită mai mult de jumătate din vis. Totuşi, unora li se întâmplă să se trezească brusc, înainte ca visul să se încheie, motiv pentru care îl vor avea întipărit în minte – însă vor simţi o stare de oboseală accentuată, deoarece somnul profund a fost întrerupt.