Mituri despre dezinfectarea suprafeţelor. Ce greşeli faci când te ocupi de curăţenie?

1 clean 571679 1280 jpg jpeg

Până anul trecut, probabil că nu te-ai gândit atât de mult la curăţarea suprafeţelor din propria casa, dar, odată cu izbucnirea pandemiei, igienizarea a devenit importantă. Dezinfectanţii au început să fie foarte căutaţi, chiar dacă mulţi nu i-au folosit corect. Descoperă câteva dintre miturile legate de curăţenia casei şi cum să dezinfectezi totul mai bine!

Toţi căutăm modalităţi de a face curăţenia mai rapidă, mai uşoară şi mai eficientă. Uneori, acestea îţi fac viaţa mai grea pe termen lung. Este posibil să fi dezvoltat şi nişte obiceiuri proaste care te împiedică să-ţi faci treaba mai bine. Este timpul să scapi treptat de aceste obiceiuri, astfel încât să ajungi să ai într-un timp relativ scurt o casă mai curată, mai ordonată, în care să te simţi mai bine.

Igienizarea este acelaşi lucru cu dezinfectarea

În ciuda faptului că sunt utilizate frecvent ca sinonime, curăţarea, igienizarea şi dezinfectarea sunt diferite. Curăţarea se referă la îndepărtarea murdăriei de pe suprafeţe, dar nu ucide germenii. Totuşi, prin eliminarea acestora, scade riscul de răspândire a bolilor. Pe de altă parte, igienizarea presupune reducerea bacteriilor de pe suprafeţe, iar dezinfectarea utilizarea substanţelor chimice pentru uciderea germenilor, bacterii şi virusuri. Există un nivel mai înalt, sterilizarea, dar acesta se realizează numai cu echipamente medicale speciale.

Dezinfectanţii vegetali nu sunt eficienţi

S-ar putea să fii sceptic în privinşa dezinfectanţilor ecologici sau pe bază de plante, dar acestea chiar sunt de folos. Multe produse obişnuite pe bază de alcool sunt fabricate cu alcool izopropilic. Alcoolul etilic (alcool din plante) este o alternativă excelentă pe bază de plante.

Toate produsele de curăţat au putere de dezinfectare

Prin natura lor, produsele de curăţare, cu excepţia cazului în care pe etichetă este menţionat că au rol de dezinfectare, nu vor face altceva decât să cureţe. Există foarte puţine produse care curăţă şi dezinfectează şi un număr şi mai mic al celor care le fac pe ambele în condiţii de siguranţă, fără substanţe chimice.

Oţetul este un dezinfectant eficient

Din păcate, ţetul nu este un foarte bun dezinfectant. Cu toate că este un produs de curăţare pe care-l poţi folosi cu încredere nu este suficient de puternic pentru a dezinfecta. Pentru a te asigura că dezinfectezi corect suprafeţele din casă, optează pentru produsele clasice de dezinfectare.

Se poate folosi un singur şerveţel dezinfectant pentru mai multe suprafeţe

Şerveţelele dezinfectante de unică folosinţă sunt excelente pentru o ştergere rapid o chiuvetă de baie sau un dulap mic. Totuşi, nu este suficient şi nici indicat să dezinfectezi mai multe suprafeţe din baie. Pe parcurs, calităţile dezinfectante ale şerveţelului dispar şi tot ce faci este să răspândeşti bacterii dintr-o parte în alta.

Pentru dezinfectare, trebuie să ştergi cu mai multe şerveţele sau cu o lavetă îmbibată cu dezinfectant, astfel încât suprafeţele să rămână umede timp de cel puţin 4 minute înainte de a fi şterse cu o lavetă uscată.

Produsele dezinfectante pot fi folosite în exces

Şi acesta este un mit, deoarece aplicarea unui agent de curăţare sau dezinectant, mai ales a unuia prea dur, poate face mai mult rău decât bine. Produsul poate îndepărta finisajul sau poate să devină periculos pentru copii mici şi animalele de companie. Un bun exemplu este clorul. În ciuda faptului că este un bun dezinfectant, nu este un bun agent de îndepărtare al murdărie, iar în exces sau în combinaţie cu oţetul devine toxic. Foloseşte întotdeauna produse mai blânde.